Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň päťstošesťdesiaty (4. septembra 2023)

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Zobraziť galériu (5)
Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. (Zdroj: TASR/AP)

KYJEV - Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému sa podarilo v nedeľu uzavrieť "veľmi dôležitú dohodu" s Francúzskom o výcviku ukrajinských pilotov. Spravil tak počas telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Informuje správa agentúry Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 556

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 556 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Ruská novinárka Xenija Sobčaková v pondelok na sociálnych sieťach zverejnila fotografiu, na ktorej je bývalý veliteľ skupiny ruských vojsk na Ukrajine generál Sergej Surovikin - ten sa na verejnosti neobjavil viac ako dva mesiace - od júnovej vzbury žoldnierov Wagnerovej skupiny. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

21:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok informoval, že navštívil ukrajinských vojakov na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Vo svojom statuse na sociálnych sieťach Zelenskyj uviedol, že "navštevujeme bojové brigády, ktoré bránia Ukrajinu ako súčasť Doneckej operačnej a taktickej skupiny". Zelenskyj na platforme Telegram zverejnil i video, ako sa stretáva s ukrajinskými vojakmi.

19:45 Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že po rozhovoroch medzi prezidentmi Turecka a Ruska sa môže uskutočniť rozhovor medzi Erdoganom a Zelenským. O témach rozhovorov budú diskutovať v Soči.

18:35 Rusko tento rok neuskutoční strategické cvičenia Západ 2023, vyhlásil v pondelok ruský minister obrany Sergej Šojgu. "Nie, tento rok máme cvičenie na Ukrajine," povedal minister v pondelok novinárom po rokovaní lídrov Ruskej federácie a Turecka v čiernomorskom letovisku Soči. Informovala o tom britská televízia Sky News, ktorá sa odvolala na ministrovo vyhlásenie citované ruskou tlačovou agentúrou RIA.

17:40 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že protiofenzíva ukrajinskej armády zameraná na dobytie Ruskom okupovaných území na Ukrajine je neúspešná. Putin očakáva, že tento stav na fronte bude pokračovať, informovala agentúra AFP.

17:15 Ukrajina má vizuálne dôkazy o páde ruských útočných bezpilotných lietadiel na rumunské územie, povedal minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. "Je zbytočné popierať, že tam niečo spadlo," povedal Kuleba.

16:30 Na Červenom námestí v centre Moskvy v pondelok zadržali aktivistku, ktorá sa v rámci protestu zahalila do ukrajinskej vlajky. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na status organizácie OVD-Info monitorujúcej zatýkania a zadržiavanie počas protivládnych protestov v Rusku.

15:40 Pol druha roka rozpútaní vojny Ruskom sa tento týždeň na Ukrajine uskutoční medzinárodné fórum o duševnom zdraví, ktorého spolupredsedajúcim bude britský herec Stephen Fry, známy z televíznych seriálov Jeeves and Wooster (na motívy kníh anglického humoristu P. G. Wodehousa) či Čierna zmija (v origináli: Blackadder).

15:20 Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ukrajiny oznámilo, že vrtuľník Mi-8, s ktorým pristál ruský pilot, čoskoro začne svoju bojovú povinnosť v prospech Ukrajiny.

14:45 V ruskom letovisku Soči sa v pondelok začali rokovania medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom o obnovení tzv. čiernomorskej obilnej dohody. Informuje agentúra DPA.

14:15 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ocenil rakúsku podporu Ukrajiny v boji proti ruskej invázii. Informuje agentúra APA. Kuleba sa prostredníctvom videokonferencie pripojil na konferenciu veľvyslancov vo Viedni a povedal, že niektoré krajiny vyhlasujú neutralitu, pretože im na záležitosti nezáleží. "Rakúsko je však úplne iné. Rakúsko od februára 2022 potvrdzuje, že neutralita neznamená ľahostajnosť," uviedol. Neutralita môže byť podľa neho aktívna, súcitná a morálne správna.

13:45 Šéfka obranného výboru Spolkového snemu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová kritizovala kancelára Olafa Scholza za zablokovanie presunu rakiet dlhého doletu Taurus na Ukrajinu. "Momentálne nie je ochotný zásobovať. Momentálne však na Ukrajine naďalej zomierajú ľudia. Čo ďalej s kancelárom Scholzom, preboha? On jediný kto toto rozhodnutie v rámci koalície blokuje. Je to nezodpovedné," dodal. Napísal Strack-Zimmerman.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu