Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Irak a Irán začínajú výstavbu prvej cezhraničnej železničnej trate

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BAGDAD - Zástupcovia Iraku a Iránu v sobotu položili symbolický základný kameň stavby prvej železničnej trate, ktorá má spojiť územia týchto dvoch štátov. Trať prepojí prístavné mesto Basra na juhu Iraku s rozsiahlou železničnou sieťou Iránu, uviedol pre agentúru AFP nemenovaný predstaviteľ ministerstva dopravy. Odhaduje sa, že výstavba bude trvať 18 až 24 mesiacov.

Na položení základného kameňa stavby sa zúčastnili iracký premiér Muhammad Šijá Súdání a iránsky viceprezident Mohammad Mochber. Polovica z 32 kilometrov plánovanej železničnej trate bude na iránskej strane hranice, uviedla oficiálna tlačová agentúra IRNA.

archívne video 

Vyjadrenie prezidenta FS k údajnému vyvážaniu vojenského materiálu do Ruska a Iránu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Irak a Irán viedli v 80. rokoch osemročnú vojnu

Súdání sa Teheránu poďakoval za plánované odmínovacie operácie na hraniciach, ktorými sa uvoľní cesta pre železničnú trať, a za železničný most cez vodnú cestu Šatt al-Arab, ktorá je sútokom  riek Tigris a Eufrat a ústi do Perzského zálivu. Za jeden z cieľov projektu Súdání označil prepravu cestujúcich z Iránskej islamskej republiky a stredoázijských krajín do posvätných miest šiitského islamu v Iraku. Poznamenal, že o projekte sa rokovalo roky, kým sa v roku 2021 dosiahla dohoda.

Irak a Irán viedli v 80. rokoch osemročnú vojnu po tom, ako iracký diktátor Saddám Husajn napadol svojho suseda Irán, kde sa v roku 1979 odohrala islamská revolúcia. Vojnou zničený a na ropu bohatý Irak sužuje rozsiahla korupcia a jeho infraštruktúra vrátane zastaraných diaľnic a železníc je v dezolátnom stave. Súdáního vláda pracuje na vytváraní čoraz väčšieho počtu regionálnych partnerstiev: v máji tak Bagdad predstavil projekt výstavby cesty a železnice v dĺžke 1200 kilometrov od severnej hranice Iraku s Tureckom po Perzský záliv na juhu.

Viac o téme: VýstavbaTraťIránIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu