Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Litva si predvolala apoštolského nuncia za pápežove výroky o ruskom impériu

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP)

VILNIUS - Litva si predvolala najvyššieho vatikánskeho diplomata v tejto pobaltskej krajine po tom, ako pápež František povedal ruskej mládeži, aby si uvedomila, že je dedičom "veľkého ruského impéria". Informuje agentúra Reuters.

Ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na improvizované poznámky, ktoré František v piatok predniesol v živom videopríhovore ku katolíckej mládeži zhromaždenej v Petrohrade, pozvalo apoštolského nuncia na "rozhovor" po tom, ako sa vráti z dovolenky, povedal v stredu hovorca ministerstva. Vatikán uviedol, že pápež nemal v úmysle oslavovať ruský imperializmus v prejave, v ktorom vyzdvihol aj cára Petra Veľkého a cárovnú Katarínu II., ktorí rozšírili Ruskú ríšu.

Zachovanie pozitívnych aspektov z kuktúrneho dedičstva

Územia Litvy a Poľska pripojila k Ruskej ríši v 18. storočí Katarína II. Obe krajiny sa odtrhli po prvej svetovej vojne po tom, ako boli v 19. storočí brutálne potlačené dve povstania proti impériu, vysvetľuje Reuters.

Františkovým zámerom bolo "zachovať a podporiť všetko, čo je pozitívne vo veľkom ruskom kultúrnom a duchovnom dedičstve", tvrdí Vatikán. Ukrajina, ktorá bola kedysi súčasťou toho istého impéria, uviedla, že tieto poznámky sú "hlboko poľutovaniahodné". Kremeľ ich označil za "veľmi potešujúce".

Litva má 2,8 milióna obyvateľov, z ktorých tri štvrtiny sa hlásia k rímskokatolíckemu vierovyznaniu. Krajina je členom EÚ a NATO, pričom je zarytým kritikom Ruska. Katolícka cirkev sa v krajine stále teší úcte pre svoj protikomunistický postoj a podporu nezávislosti v čase, keď bola Litva anektovaná bývalým Sovietskym zväzom. Vatikán si počas tohto obdobia ponechal diplomatické zastúpenie Litvy pri Svätej stolici, keďže anexiu neuznával. František navštívil Litvu v roku 2018 a celebroval tam omšu pre približne 100-tisícový dav.

Viac o téme: LitvaVatikánPápež františek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu