Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Červený kríž dostal 120 zlatých tehál nájdených vo vlaku: Nepodarilo sa vypátrať ich majiteľa

Červený kríž
Červený kríž (Zdroj: Twitter)

BERN - Záhadná zásielka 120 zlatých tehál, ktorá sa pred takmer štyrmi rokmi našla v jednom zo švajčiarskych vlakov, bola odovzdaná tamojšej pobočke Medzinárodného výboru Červeného kríža. Úradom sa totiž nepodarilo vypátrať ich majiteľa. V piatok o tom informovala švajčiarska prokuratúra, píše agentúra AFP.

V októbri 2019 objavil zamestnanec švajčiarskych železníc vo vlaku smerujúcom zo St. Gallen do Luzernu balík s nápisom "cennosti MVČK", čo bolo zjavným odkazom na švajčiarsku pobočku Červeného kríža. V balíku sa nachádzalo 120 kusov zlatých tehál s celkovou váhou viac ako 3,7 kilogramu, ktoré mali na sebe i sériové čísla.

archívne video Generálna sekretárka Červeného kríža: Pomáhame tým najzraniteľnejším

Generálna sekretárka Červeného kríža: Pomáhame tým najzraniteľnejším (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Prokuratúra neuviedla, akú hodnotu mali zlaté tehly, no v súčasnosti ich cena dosahuje 55.000 eur za kilogram. "Aj napriek rozsiahlemu vyšetrovaniu sa nepodarilo zistiť, komu zlaté tehly patria. Nedalo sa teda ani vypátrať, či balík súvisel s prípadným trestným činom krádeže," vyhlásila prokuratúra. Dodala, že sa preto rozhodla balík postúpiť Červenému krížu, ktorého skratka bola uvedená na obale. Agentúra AFP pripomína, že MVČK sa k celej situácii bezprostredne nevyjadril.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu