Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Severná Kórea sa opäť pokúsi vypustiť špionážny satelit, tvrdí Japonsko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Severná Kórea sa v nasledujúcich dňoch pokúsi o vyslanie nového špionážneho satelitu do vesmíru, oznámila v utorok japonská vláda. Informuje agentúra DPA. Podľa Tokia sa Pchjongjang pripravuje na vypustenie armádneho prieskumného satelitu medzi 24. a 31. augustom. Prvý pokus 31. mája zlyhal.

Japonský premiér Fumio Kišida nariadil príslušným úradom, aby plán Severnej Kórey analyzovali. Japonsko sa tiež chystá spolupracovať so Spojenými štátmi a Južnou Kóreou na výzve KĽDR, aby od vyslania satelitu upustila. Všetky tri krajiny májový neúspešný štart odsúdili a obvinili Pchjongjang z používania technológií priamo súvisiacich s programom medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM).

archívne video Satelitné snímky ukazujú reálne hrôzy z obliehaného mesta Mariupoľ, uviazlo tam vyše 160-tisíc ľudí

Satelitné snímky ukazujú reálne hrôzy z obliehaného mesta Mariupoľ, uviazlo tam vyše 160-tisíc ľudí (Zdroj: profimedia.sk)

Južná Kórea označila plánované vypustenie severokórejského satelitu za "ilegálny krok" a jasné porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Takéto rakety totiž môžu byť v závislosti od dizajnu vybavené jednou alebo viacerými jadrovými hlavicami. Na základe informácií japonskej vlády má Severná Kórea v úmysle v súvislosti s tetovaním rakiet a štartom satelitov navrhnúť v okolitých moriach tri zóny námorného nebezpečia - dve na západ od Kórejského polostrova a tretiu východne od filipínskeho ostrova Luzon, uviedla japonská agentúra Kjodo. Všetky tri zóny sú mimo výhradnej ekonomickej zóny Japonska.

Viac o téme: SatelitJaponskoSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu