Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Litva dočasne uzatvorila dva hraničné priechody s Bieloruskom

Litovskí vojaci kontrolujú hranice s Bieloruskom
Litovskí vojaci kontrolujú hranice s Bieloruskom (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis, File)

VILNIUS - Litva dočasne uzatvorila dva zo svojich šiestich hraničných priechodov s Bieloruskom. Dôvodom je prítomnosť žoldnierov ruskej súkromnej Vagnerovej skupiny na bieloruskom území. V noci na piatok to uviedla agentúra DPA.

Litovská vláda v stredu rozhodla, že od piatka dočasne uzatvorí hraničné priechody Šumskas a Tverečius. Podľa litovskej ministerky vnútra Agné Bilotaité na týchto priechodoch inštalujú betónovú stenu a ostnatý drôt. Ostatné priechody medzi Litvou a Bieloruskom zostanú otvorené, čo sa týka aj najväčšieho priechodu Medininkai, kde bude presmerovaná doprava zo Šumskasu a Tverčiusu.

Archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 540 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Bilotaité dodala, že toto nariadenie by malo obmedziť aj nezákonnú pašerácku činnosť. Riaditeľ litovskej pohraničnej stráže Rustamas Liubajevas sa však domnieva, že uzatvorenie spomínaných dvoch priechodov, ktoré využívajú prevažne ľudia a ľahšie vozidlá, nebude mať na cezhraničný pohyb tovaru žiaden výraznejší vplyv.

Podobne ako Poľsko a Lotyšsko sa aj Litva obáva činnosti žoldnierskej skupiny vagnerovcov, ktorej členovia sa do Bieloruska presunuli po júnovom neúspešnom pokuse o zosadenie vrchného velenia ruskej armády.

Viac o téme: HraniceBieloruskoLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu