Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hanba v Česku! Štatistiky trestných činov odhalili drsnú pravdu: Slováci sú oproti Ukrajincom ako besné zvery

(Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Posledné dva násilné trestné činy otriasli nielen Českou republikou. Na sociálnych sieťach sa tak rozbehla vášnivá debata o kriminalite Ukrajincov v Česku. Štatistika ale hovorí jasne, podľa neziskovej organizácie In IUSTITIA sú to práve Slováci, ktorí vedú v rebríčku kriminality.

Nezisková organizácia In IUSTITIA zverejnila na sociálnej sieti Twitter podiel cudzincov na trestnej činnosti v Česku. Porovnávala pritom štyri najviac zastúpené menšiny - Slovákov, Ukrajincov, Vietnamcov a Rusov. Reagovala tak na vášnivú debatu a uplatňovanie kolektívnej viny voči Ukrajincom. Podľa zástupcov vlády však toto zovšeobecňovanie nie je vôbec na mieste, potvrdil to aj minister vnútra ČR Vít Rakušan na tlačovej konferencii, informoval český denník extra.cz. Uviedol, že ľudia ukrajinskej národnosti sa vôbec nevymykajú počtom trestných činov priemeru ani v porovnaní s ostatnými národnostnými menšinami.

Šéf záchranárov otvorene: O bolesti zo straty blízkych priateľov, silných príbehoch a o nezmyselnom zatknutí políciou (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

Pri poslednom trestnom čine v Prahe prepadol 16-ročný Ukrajinec ženu, pri inom v Plzni znásilnil osemnásťročný Ukrajinec Viktor iba päťnásťročné dievča, ktoré zatiahol do lesa, prelepil mu ústa páskou, znásilnil, dobodal a v igelitovom vreci sa snažil zbaviť jeho tela. Tínedžerka prežila iba vďaka tomu, že napriek početným zraneniam predstierala, že je mŕtva. Aj keď počet cudzích štátnych príslušníkov v Českej republike vzrástol, "kriminalita nestúpla tak, ako by zodpovedalo jednoduchému násobeniu, niekam k 20 percentám. Kriminalita spôsobená cudzincami na území ČR je niekde na úrovni 11,5 percenta," dodal Rakušan.

V štatistike, ktorú zverejnila nezisková organizácia In IUSTITIA, je vidieť, že počet trestných činov po prepočítaní na počet obyvateľov je pri ruskej, ukrajinskej a vietnamskej národnosti približne rovnaká, zatiaľ čo najviac trestných činov je zaznamenaných pri Slovákoch. Dáta pochádzajú z roku 2022 a sú priamo od polície ČR. "Nepodliehajte neovereným informáciám, ktoré šíria niektorí politici. Dôležité sú fakty," dodala organizácia na svojom profile.

Viac o téme: Trestné činyUkrajinaČeská republikaKrimiUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu