Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prípad úmrtia českej turistky v Grécku nie je jediný: Zdravotníctvo tam kolabuje, na ostrove majú jednu sanitku!

V Grécku majú akútny nedostatok sanitiek a zdravotníckeho personálu
V Grécku majú akútny nedostatok sanitiek a zdravotníckeho personálu (Zdroj: SITA, Getty Images)

ATÉNY – Dovolenková sezóna je v plnom prúde a grécke ostrovy sú preplnené turistami. Odborníci však varujú, že zdravotníctvo v Grécku už dlhodobo kolabuje. Verejnosťou otriasli prípady už deviatich úmrtí, ktorým sa pravdepodobne dalo zabrániť, ak by im bola poskytnutá pomoc včas.

Ešte predtým, ako krajina bojovala so zúrivými požiarmi, sa na gréckych ostrovoch objavil akútny nedostatok sanitiek a zdravotníckeho personálu. V ostrovných nemocniciach nemajú všeobecných lekárov a k dispozícii je sotva jedna sanitka na 24 hodín. Problémy hlásia už aj z hlavného mesta. V Atenách je iba 50 sanitiek, namiesto 85 až 90, ktoré by boli potrebné, informuje Politico.

Eurostar - rýchlovlak TGV medzi Londýnom, Parížom a Bruselom (Zdroj: NS)

„Potrebujeme prepracovať záchrannú službu od nuly, pretože v celej krajine sú obrovské medzery,“ povedal pre POLITICO Giorgos Mathiopoulos, prezident gréckej pohotovostnej záchrannej služby (EKAV). Personál sa na ostrovoch snažia dopĺňať lekármi z pevniny, no mnohokrát pokusy zlyhajú, pretože lekári sa na ostrovy odmietajú odsťahovať z dôvodu zvýšených nákladov na život a nárastu cestovného ruchu. Zisk z prenájmu pre turistu je mnohokrát vyšší ako dlhodobý prenájom pre zdravotníkov.

Pickup namiesto sanitky

Verejnosťou otriasol posledný prípad úmrtia 63-ročnej ženy na ostrove Kos, ktorú museli prevážať na korbe pickupu, pretože jediná sanitka nebola k dispozícii a zasahovala pri inom prípade. Na nepretržitú prevádzku rýchlej zdravotnej služby na ostrove Kos by bolo potrebných až 11 lekárov. Napriek tomu, že majú k dispozícii tri sanitky, personálu je nedostatok a obsluhovať môžu iba jednu. Ostrov, ktorý však v lete navštívi vyše milióna turistov tak pociťuje akútny nedostatok službukonajúcich lekárov.

Smrť tehotnej ženy a nenarodeného dieťaťa, záchranku volala 20-krát

Len niekoľko dní po tejto tragédii prišla o život tehotná žena a jej nenarodené dieťa, v ôsmom mesiaci tehotenstva, pretože sa nedočkala pomoci včas. Napriek tomu, že záchranárom volala 20 krát a na sanitku čakala neuveriteľných 5 hodín. Ďalším prípadom bolo nedávne úmrtie českej turistky na ostrove Thasos.

Lekárov nahradia hasiči a vojaci

Odvtedy je známych ďalších šesť prípadov, za ktorými stojí nedostatok personálu. V reakcii na rastúcu kritiku sa vláda rozhodla nasadiť hasičov a vojenský personál, ktorý by mal pomôcť s nedostatkom personálu v turistických oblastiach. Lekári však proti tomuto rozhodnutiu protestujú a označujú ho za „nevedecké a rýchle“. Apelujú na vládu, že nasadenie nevyškoleného personálu môže byť v núdzových situáciách nebezpečné.

Starosta žiada trvalé riešenie na záchranu ľudských životov

Vláda však protesty odmieta a tvrdí, že ide o dočasné riešenie počas rušnej turistickej sezóny. Kurióznym bol protest jediného kardiológa na ostrove Kos s transparentom, na ktorom stálo, že pracoval 28 dní nepretržite a už dosiahol svoje hranice a potrebuje pomoc. „Tieto veci sa nesmú stávať v civilizovanom svete, v európskej krajine, v turistickej destinácii,“ povedal starosta Kosu Theodosis Nikitaras. "Je potrebný stály nábor a trvalé riešenia.", dodal. Napriek tomu, že premiér Kyriakos Mitsotakis pred zvolením tvrdil, že zdravotníctvo je jeho prioritou a plánoval zamestnať 10 tisíc zdravotníkov, podľa odborníkov ide o počet, ktorý pokryje iba odchod zdravotníkov do dôchodku. 

Viac o téme: DovolenkaLetoZdravotníctvoGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu