Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po potopení lode pri Lampeduse zachránili 45 migrantov a utečencov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Skye McKee/MSF Via AP)

RÍM - Talianska finančná polícia zachránila v nedeľu 45 migrantov a utečencov, ktorým sa potopila sedem metrov dlhá loď vo vodách pri malom ostrove Lampedusa.

Stroskotanci pochádzajú z afrických štátov Burkina Faso, Kamerun, Pobrežie Slonoviny, Gambia, Guinea, Libéria, Mali a Niger. Bolo medzi nimi aj sedem žien a neplnoletá osoba.Všetci potom vystúpili na maličkom sicílskom ostrove Lampedusa, kde úradom nahlásili, že nikto nezahynul a ani nie je nezvestný. Od prelomu tisícročí sa ostrov stal hlavným miestom Európy, kam prichádzajú migranti. K jeho brehom priplávajú lode s migrantmi z Afriky takmer denne.

Pápež úmrtia migrantov na mori označil za otvorenú ranu na ľudskosti

Pápež František v nedeľu úmrtia migrantov a utečencov, ktorí sa cez Stredozemné more pokúšajú dostať do Európy, označil za otvorenú ranu na našej ľudskosti. František pripomenul nedávne stroskotanie lode s migrantmi v Stredozemnom mori, po ktorom je nezvestných 41 osôb. "S bolesťou a zahanbením musíme vyhlásiť, že od začiatku roka v tomto (Stredozemnom) mori prišlo o život takmer 2000 mužov, žien a detí pokúšajúcich sa dosiahnuť Európu," povedal pápež počas nedeľňajšej modlitby Anjel pána na vatikánskom Námestí svätého Petra . "Je to otvorená rana na našej ľudskosti," dodal.

Pápež František
Zobraziť galériu (2)
Pápež František  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Štyroch migrantov zachránila nákladná loď a na taliansky ostrov Lampedusa dorazili v stredu 9. augusta. Títo preživší povedali, že malá loď s 45 ľuďmi na palube vrátane troch detí vyplávala z tuniského pobrežia vo štvrtok 3. augusta a potopila sa po niekoľkých hodinách plavby. Hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v sobotu povedal, že v oblasti Stredozemného mora prišlo od 1. januára tohto roka o život najmenej 2060 migrantov. Viac než 1800 z nich zahynulo pri pokuse preplaviť sa cez centrálne Stredozemie zo severnej Afriky do Talianska a na Maltu. To je dvakrát viac, než zomrelo za rovnaké obdobie roka 2022.

Viac o téme: LoďZáchranaUtečenciPotopenieMigrantiLampedusa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu