Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zadržiavaného nigerského prezidenta vyšetril jeho lekár

Mohamed Bazoum
Mohamed Bazoum (Zdroj: profimedia.sk)

NIAMEY- Nigerského prezidenta Mohameda Bazouma, ktorého od júlového prevratu zadržiavajú, vyšetril v sobotu jeho lekár.

Bazouma podľa zdroja "dnes navštívil jeho lekár". Prezidentovi a jeho manželke a synovi, ktorých zadržiavajú spolu s ním, tiež doniesol potraviny. "V danej situácii je v poriadku," dodal zdroj. Obavy o zdravie a podmienky zadržiavania demokraticky zvoleného prezidenta Nigeru, jeho manželky a 20-ročného syna rastú, odkedy sa moci v západoafrickej krajine chopila 26. júla armáda. Znepokojenie vyjadrili okrem iných aj Európska únia a Africká únia.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk uviedol, že podmienky, v akých sa Bazoum nachádza, by bolo možné posúdiť ako neľudské a ponižujúce zaobchádzanie v rozpore s medzinárodným právom. Šéf diplomacie USA Antony Blinken kritizoval, že nigerská junta odmieta prepustiť rodinu Bazouma ako gesto dobrej vôle.

Bazouma s rodinou zadržiavajú v prezidentskom paláci v hlavnom meste

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) uviedla, že tento týždeň hovorila so 63-ročným Bazoumom, ktorý zaobchádzanie so sebou, svojou manželkou a synom označil za "neľudské a kruté". Bazouma s rodinou zadržiavajú v prezidentskom paláci v hlavnom meste Niamey. Jeden z jeho poradcov v stredu povedal, že sa im v domácom väzení míňajú zásoby potravín a celkové podmienky sa zhoršujú. Nemajú elektrinu a jesť môžu len ryžu a konzervy. Podľa Bazoumovej politickej strany prezidentova rodina nemá k dispozícii ani tečúcu vodu.

 

Viac o téme: VyšetrenieLekárZadržiavanieNigerPrezidentMohamed Bazoum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu