Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Azerbajdžan riskuje pochovanie historickej šance na mier, vyhlásilo Arménsko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel)

JEREVAN - Arménsko v piatok uviedlo, že Azerbajdžan naďalej blokuje dodávky humanitárnej pomoci do Arménmi obývaného sporného regiónu Náhorný Karabach. Zároveň varovalo, že v dôsledku toho môžu padnúť vyhliadky na mier medzi oboma krajinami. Informovala o tom agentúra AFP.

Jerevan už niekoľko mesiacov obviňuje Baku zo zastavenia dopravy cez tzv. Lačinský koridor — krátku horskú cestu spájajúcu Arménsko s Arménmi obývanými obcami v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach.

archívne video Minister Džejhun Bajramov vyzval spoločnosti či investorov podnikať v Azerbajdžane

Minister Džejhun Bajramov vyzval spoločnosti či investorov podnikať v Azerbajdžane (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Arménsky premiér Nikol Pašinjan na piatkovom zasadaní vlády uviedol, že nákladným autám vezúcim cestoviny, cukor a detskú výživu bol zamedzený vstup do tejto oblasti. Azerbajdžan podľa neho "neposkytol žiadne vysvetlenie" tohto kroku. "Arménsko za seba naďalej potvrdzuje svoj záväzok pre mier a vyzýva Baku, aby sa zdržalo krokov smerujúcich k pochovaniu historickej príležitosti na nastolenie mieru," povedal Pašinjan.

Baku a Jerevan viedli dve vojny

Baku a Jerevan, ktoré o Náhorný Karabach viedli dve vojny, nedokázali dosiahnuť trvalé mierové riešenie napriek sprostredkovateľskému úsiliu Európskej únie, Spojených štátov a Ruska. Arménsko a zahraničné humanitárne skupiny varovali, že humanitárna situácia v Náhornom Karabachu je mimoriadne zlá a zhoršuje ju nedostatok potravín, liekov a energií.

Viac o téme: MierŠancaAzerbajdžanArménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu