Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Počas predvolebnej kampane bol zastrelený kandidát na ekvádorského prezidenta: Podozrivý zomrel vo väzbe

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Juan Diego Montenegro)

QUITO - Kandidát na ekvádorského prezidenta Fernando Villavicencio bol v noci na štvrtok počas predvolebnej kampane v hlavnom meste Quito zastrelený neznámym páchateľom. TASR správu prevzala zo spravodajskej stanice BBC a agentúry AFP.

Úmrtie Villavicencia potvrdili aj súčasný ekvádorský prezident Guillermo Lasso a minister vnútra Juan Zapata. Podľa jedného z členov Villavicenciovho predvolebného tímu sa prezidentský kandidát práve chystal nastúpiť do auta, keď zrazu z davu vystúpil muž a strelil mu do hlavy. Päťdesiatdeväťročný novinár Villavicencio bol jedným z ôsmich prezidentských kandidátov vo voľbách, ktoré sú naplánované na 20. augusta. V minulosti bol tiež členom ekvádorského Národného zhromaždenia. Villavicencio bol známy aj ako bojovník proti korupcii, najmä počas vlády ekvádorského exprezidenta Rafaela Correu v rokoch 2007–2017.

"Uisťujem vás, že tento zločin nezostane nepotrestaný. (Skupiny) organizovaného zločinu už zašli priďaleko, ale spravodlivosť ich dobehne," napísal na sociálnej sieti X prezident Lasso. Dodal, že v tejto súvislosti pozval vysokopostavených predstaviteľov štátnej bezpečnosti na naliehavé stretnutie.

Počas predvolebnej kampane bol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Juan Diego Montenegro)

Podozrivý z vraždy Villavicencia zomrel vo vyšetrovacej väzbe

Muž podozrivý zo zastrelenia ekvádorského prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia zomrel vo vyšetrovacej väzbe na následky zranení, ktoré utrpel pri prestrelke s políciou počas zatýkania. Vo štvrtok to uviedla ekvádorská generálna prokuratúra. TASR správu prevzala z agentúry DPA a denníka The Guardian.

Počas predvolebnej kampane bol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Juan Diego Montenegro)

Ekvádor po zastrelení prezidentského kandidáta vyhlásil výnimočný stav

Ekvádorský prezident Guillermo Lasso vo štvrtok vyhlásil v krajine výnimočný stav po vražde prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia. Opatrenie zostane v platnosti 60 dní. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Od tejto chvíle sú ozbrojené zložky mobilizované na celom území krajiny s cieľom zaistiť bezpečnosť občanov, pokoj v krajine a slobodné a demokratické voľby 20. augusta," uviedol Lasso vo videozázname zverejnenom na platforme YouTube. Šéfka ústrednej volebnej komisie Diana Atamaintová potvrdila, že voľby sa uskutočnia v pôvodnom termíne v súlade s ústavou a zákonmi.

Viac o téme: úmrtieEkvádorPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu