Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Požiare si na Sardínii vyžiadali evakuaciu: Pod kontrolou sú aj lesné požiare v Španielsku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Alessandro Tocco/LaPresse via AP)

RÍM - Na talianskom ostrove Sardínia vypuklo počas uplynulého víkendu viacero lesných požiarov, ktoré si vynútili evakuáciu stoviek ľudí z ich domovov či rekreačných zariadení. Hasiči však už v pondelok informovali, že situáciu majú pod kontrolou, uvádza agentúra DPA.

Niekoľko lesných požiarov horelo počas posledných 24 hodín pri mestách Nuoro v stredo-východnej časti ostrova a Cagliari na juhu Sardínie. Na juhu ostrova pritom museli evakuovať jeden kemping, ktorý ohrozovali plamene. Podľa vyjadrenia hasičov tam došlo aj k viacerým menším výbuchom, ktoré zrejme zapríčinili plynové kanistre.

Hasičské tímy bojovali v nedeľu na tomto ostrove s plameňmi na zemi a štyrmi hasiacimi lietadlami sa ich pokúšali uhasiť aj zo vzduchu. Do pondelkového rána bolo z ostrova hlásených vyše 60 incidentov súvisiacich s požiarmi.

Prácu sťažoval vietor

Prácu hasičom aj záchranárom na niektorých miestach sťažoval silný a horúci vietor. Situácia sa však upokojila a všetky požiare na ostrove sa hasičom už údajne podarilo dostať pod kontrolu, povedal v pondelok ráno talianskej televíznej stanici Sky TG24 jeden z hasičov. Talianske poľnohospodárske združenie Coldiretti informovalo, že požiare zasiahli a poškodili celé farmy vrátane zničenia viacerých citrusových plantáží.

Grécke úrady predpokladajú, že veľký počet požiarov spôsobili podpaľači. Talianska vláda podľa správ tamojších médií plánuje na svojom pondelňajšom zasadnutí predložiť dekrét, ktorým by sa sprísnili tresty za podpaľačstvo.

Tri lesné požiare sú pod kontrolou: Očakávajú sa ďalšie horúčavy

Tri lesné požiare v Španielsku, ktoré počas uplynulého víkendu spálili viac ako 1000 hektárov porastov, majú hasiči pod kontrolou. Úrady však zostávajú v pohotovosti, keďže Španielsko aktuálne čelí tretej vlne horúčav. Informuje agentúra AFP.

Výstrahy vydané španielskou meteorologickou agentúrou (AEMET) platia v pondelok v regiónoch Andalúzia na juhu, Castilla-La Mancha v strednej časti a Extremadura na juhozápade krajiny. Očakáva sa, že teploty v priebehu dňa tam môžu dosiahnuť až 43 stupňov Celzia.         

Rozsiahly lesný požiar na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Fabian Simon/Europa Press via AP)

Tretia vlna horúčav

Pyrenejský polostrov v týchto dňoch zažíva tretiu tohtoročnú vlnu horúčav, ktorá má trvať do štvrtka. Stredisko pre boj proti požiarom (Infoca) uviedlo, že v nedeľu do polnoci sa podarilo "stabilizovať" požiar, ktorý vypukol približne desať kilometrov od prístavného mesta Cádiz, obľúbenej turistickej destinácie na pobreží Atlantického oceánu.

Pod kontrolou majú hasiči aj ďalší požiar, ktorý od soboty do nedele spálil približne 450 hektárov lesa neďaleko mesta Huelva na juhozápade Španielska. Na katalánskom pobreží Stredozemného mora neďaleko hraníc s Francúzskom snahy hasičov uhasiť plamene komplikovali od piatka poryvy vetra. Požiar, ktorý zničil takmer 600 hektárov lesa, je už taktiež pod kontrolou. Na mieste však naďalej operuje okolo 30 hasičských jednotiek.
 

Viac o téme: EvakuáciaŠpanielskoSardíniaLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu