Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Palestínčan začal strieľať v Tel Avive, usmrtil policajta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

JERUZALEM - Ozbrojený Palestínčan začal v sobotu strieľať v centre Tel Avivu, pričom usmrtil izraelského policajného inšpektora. Útočníka sa podarilo zneutralizovať a po prevoze do nemocnice taktiež podľahol strelným zraneniam, informujú agentúry AFP a AP s odvolaním sa na izraelské úrady.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vzal hold zasahujúcim policajtom, ktorí podľa neho "zabránili omnoho vážnejšiemu útoku".Polícia identifikovala strelca ako 22-ročného Palestínčana pochádzajúceho z okolia mesta Džanín na severe Predjordánska. Podľa správ izraelských médií išlo o muža hľadaného izraelskými tajnými službami, ktorý sa dlhodobo ukrýval v utečeneckom tábore v Džaníne. Na internete sa objavilo video, v ktorom útočník vyzýval Palestínčanov na ozbrojený odpor proti Izraelu. Podľa izraelskej tajnej služby Šin bet bol tento muž sympatizantom palestínskej militantnej skupiny Islamský džihád.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Amir Cohen/Pool Photo via AP)

Podozrivého muža v centre Tel Avivu spozorovali hliadkujúci mestskí policajní inšpektori. Keď sa k nemu priblížili, začal na nich strieľať a jedného z inšpektorov ťažko zranil. Zraneného policajta v kritickom stave previezli do nemocnice, kde neskôr vyhlásili za mŕtveho. Útočník, ktorého vážne postrelil druhý z policajtov, podľahol zraneniam v tej istej telavivskej nemocnici. Predstavitelia nemocnice uviedli, že 42-ročný inšpektor "prišiel o život, keď vlastným telom zabránil veľkému útoku a svojou smrťou tak zachránil mnoho životov". K sobotňajšiemu útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, palestínske radikálne hnutie Hamas ho však označilo za "odpoveď na zločiny (izraelských) okupantov a osadníkov voči nášmu (palestínskemu) ľudu".

Agentúra AFP pripomína, že k útoku v Tel Avive došlo v čase eskalujúceho násilia medzi Izraelom a Palestínčanmi, deň po tom, ako židovskí osadníci v okupovanom Predjordánsku zabili 19-ročného palestínskeho mladíka.Od začiatku roka zahynulo pri násilnostiach súvisiacich s izraelsko-palestínskym konfliktom už najmenej 208 Palestínčanov, 28 Izraelčanov, jeden Ukrajinec a jeden Talian. Vyplýva to z bilancie, ktorú zostavila agentúra AFP na základe oficiálnych údajov z oboch strán.

Viac o téme: PolicajtStreľbaPalestínčanUsmrtenieJeruzalemTel Aviv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu