Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Číne popravili juhokórejského občana: Bol obvinený z pašovania drog

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/razyph)

PEKING/SOUL - Čína v piatok vykonala popravu juhokórejského občana obvineného z pašovania drog. Ide tak o prvú popravu príslušníka Južnej Kórey v Číne od roku 2014. Správa bola prevzatá z agentúry Jonhap.

Informoval o tom predstaviteľ juhokórejského ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorého sa poprava uskutočnila napriek opakovaným výzvam Soulu na udelenie milosti. Čína vopred informovala Južnú Kóreu o poprave, ktorú vykonala v juhočínskom meste Kanton.

Archívne video

Polícia zadržala dvoch mužov: V Bratislave obchodovali s drogami (Zdroj: Polícia - Bratislavský kraj)

"(Juhokórejská) vláda z humánneho hľadiska ľutuje, že došlo k poprave jedného z občanov našej krajiny," poznamenal predstaviteľ juhokórejského rezortu diplomacie. Podľa neho však poprava nesúvisí so súčasnými napätými bilaterálnymi vzťahmi s Pekingom. Nemenovaného muža v Číne zadržali v roku 2014 pre obvinenia z obchodovania s drogami. O päť rokov neskôr ho okresný súd odsúdil na trest smrti. Tento verdikt následne potvrdil aj odvolací a najvyšší súd v Číne.

Doživotie či 15 rokov za mrežami?

Popravený Juhokórejčan v čase zadržania prechovával päť kilogramov metamfetamínu, ktoré mal údajne v úmysle ďalej distribuovať. V Číne hrozí osobám prichyteným pri pašovaní, predaji, preprave či výrobe viac ako jedného kilogramu ópia, alebo viac ako 50 gramov metamfetamínu či heroínu trest smrti, doživotie, alebo minimálne 15 rokov väzenia, uvádza Jonhap. Čína naposledy popravila štyroch juhokórejských občanov v roku 2014 pre obvinenia súvisiace s drogovou trestnou činnosťou.

Viac o téme: DrogyPašovanieObčanČínaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu