Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Európska únia odsúdila zatknutie viacerých členov zvrhnutej vlády v Nigeri

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Európska únia odsúdila zatknutie viacerých ministrov zvrhnutej vlády v africkom štáte Niger a vyzvala na okamžité prepustenie týchto predstaviteľov. Správu sme prevzali v noci na utorok z agentúry AFP.

"EÚ odsudzuje pokračujúce zatýkanie ministrov a vysokých predstaviteľov vlády prezidenta Mohameda Bazouma pučistami v Nigeri," napísal na sociálnej sieti šéf zahraničnej diplomacie EÚ Josep Borrell. "Žiadame ich okamžité prepustenie," dodal. Zvrhnutá Nigerská strana za demokraciu a socializmus (PNDS) varovala, že tejto západoafrickej krajine hrozí, že bude mať "diktátorský a totalitný režim". Podľa PNDS bolo zatknutých najmenej 180 členov predtým demokraticky zvolenej vládnucej strany vrátane ministra pre ropný priemysel, ťažby i predsedu tejto strany.

EÚ odsúdila ozbrojené prevzatie moci v Nigeri a pozastavila bezpečnostnú spoluprácu s touto nepokojnou krajinou. EÚ doteraz považovala Niger za dôležitého partnera v regióne Sahel. Bazoum bol zvolený do funkcie pred dvoma rokmi, 26. júla ho zvrhla elitná prezidentská stráž. Jej veliteľ generál Abdourahamane Tiani sa vyhlásil za vodcu krajiny, čo sa však stretlo s medzinárodným odsúdením.

Viac o téme: VládaZatknutieEurópska úniaNiger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu