Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tokio považuje mocenské ambície Pekingu za najväčšiu strategickú výzvu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Japonsko považuje rastúce mocenské ambície komunistickej Číny za svoju "najväčšiu strategickú výzvu". Vyplýva to z dokumentu venovaného obrane, ktorý v piatok schválila vláda japonského premiéra Fumia Kišidu. Informuje agentúra DPA.

V prijatom dokumente sa uvádza, že Japonsko bude na aktivity Číny reagovať prostredníctvom spolupráce s USA a ďalšími "podobne zmýšľajúcimi krajinami". Tzv. biela kniha o obrane nadväzuje na bezpečnostnú stratégiu, ktorú japonská vláda prijala v decembri minulého roka. Podľa tejto stratégie sa Japonsko odkloní zo svojej dlhoročnej bezpečnostnej doktríny zameranej výlučne na obranu, aby bolo schopné napríklad eliminovať nepriateľské raketové pozície.

Navýšenie výdavkov na ozbrojené sily

V dôsledku tejto zmeny obrannej stratégie sa masívne navýšia výdavky na japonské ozbrojené sily, vysvetľuje DPA. Oba spomínané dokumenty japonskej vlády ukazujú, aké má Tokio obavy z narastajúcich vojenských ambícií Pekingu. Obáva sa napríklad toho, že by sa komunistická Čína mohla pokúsiť zmocniť ostrova Taiwan, ktorý považuje za súčasť čínskeho územia.

Čína, Rusko i Severná Kórea podľa japonskej vlády prispievajú k tomu, že súčasná globálna bezpečnostná situácia je "najvážnejšia a najkomplikovanejšia" od čias druhej svetovej vojny. Čínska a ruská delegácia sa vo štvrtok navštívili severokórejský Pchjongjang, kde sa spoločne s tamojším diktátorom Kim Čong-unom zúčastnili na vojenskej prehliadke. KĽDR na nej predstavila nové drony a rakety dlhého doletu schopné niesť jadrové zbrane, uviedli tamojšie štátom kontrolované médiá.
 

Viac o téme: PekingTokioStrategická výzva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu