Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vražda malej Gretchen objasnená po 48 rokoch: Chcela ísť do biblického tábora, no nikdy sa tam nedostala

Pastor sa priznal k vražde malej Gretchen.
Pastor sa priznal k vražde malej Gretchen. (Zdroj: Delaware County District)

PHILADELPHIA - Pred takmer 48 rokmi, 15. augusta 1975, zmizla malá Gretchen Harringtonová († 8) na ceste do letného biblického tábora v americkom štáte Pensylvánia. O niekoľko týždňov neskôr našli jej telo v parku sedem kilometrov od jej domu.

Po páchateľovi nebolo ani stopy a polícia po rokoch oficiálne ukončila vyšetrovanie. Napriek tomu úradníci opakovane sledovali možné stopy - s úspechom! Vraha konečne chytili. Kto je to? David Zandstra (83), bývalý pastor a spoluorganizátor biblického tábora, do ktorého chcela ísť osemročná Harringtonová, píše Washington Post.

ilustračné video

Kriminalisti zadržali dve osoby, ktoré páchali zverstvá na maloletej (Zdroj: Polícia SR - Trenčiansky kraj)

V januári vyšetrovatelia vypočuli ženu, ktorá mala byť bývalou priateľkou Zandstrovej dcéry. Vypovedala, že keď mala desať rokov, raz bývala u Zandstrovcov – a otec jej kamarátky ju obchytkával v spánku.

Vyšetrovatelia preto bývalého farára konfrontovali s obvineniami zo sexuálneho zneužívania. Zandstra bol zjavne pod prílišným tlakom: Obvinenia poprel, ale priznal, že pred takmer 48 rokmi uniesol a zabil Gretchen Harringtonovú.

Podľa úradu okresného prokurátora okresu Delaware Zandstra zastavil vedľa dievčaťa vo svojom zelenom kombi a ponúkol jej odvoz. 83-ročný muž vyšetrovateľom povedal, že potom vzal Harringtonovú na odľahlé miesto, kde ju požiadal, aby sa vyzliekla. Keď osemročná odmietla, v návale zúrivosti ju dobil na smrť. Potom išiel do kostola a modlil sa.

„David Zandstra je monštrum. Je to najhoršia nočná mora každého rodiča," povedal prokurátor okresu Delaware Jack Stollsteimer na tlačovej konferencii. "Zabil toto úbohé osemročné dievča, ktoré ho poznalo a ktoré mu dôverovalo. A potom sa správal ako rodinný priateľ, nielen počas jej pohrebu a po ňom, ale celé roky.“

"Obávame sa, že môžeme existovať viac obetí, ktoré mohli byť sexuálne napadnuté muža," povedal Stollsteimer a vyzval všetky prípadné ďalšie obete, aby tieto úrady kontaktovali. Gretchenina matka a tri sestry sú podľa Stollsteimera stále nažive.

Rodina zabitého dievčaťa vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že je presvedčená, že dotknutá osoba bude braná na zodpovednosť. "Je ťažké vyjadriť pocity, ktoré cítime, keď sa posúvame o krok bližšie k spravodlivosti," pokračovalo vyhlásenie.

Viac o téme: DievčaVraždaPastorGretchen HarringtonováDavid Zandstra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu