Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto devätnásty (25. júla 2023)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: TASR)

KYJEV/MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin plánuje v októbri cestu do Číny. S odvolaním sa na Putinovho poradcu pre medzinárodné záležitosti Jurija Ušakova o tom v utorok informovala agentúra AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 516

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 516 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

22:00 Putinov rusko-africký summit.

21:50 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) vzniesla obvinenie voči bývalému poslancovi ukrajinského parlamentu Jevhenijovi Murajevovi. Ďalšieho bývalého poslanca Najvyššej rady Olexandra Ponomariova vzal súd v Kyjeve na dva mesiace do vyšetrovacej väzby. Obaja sú podozriví z vlastizrady. Murajev, exposlanec za medzičasom zakázanú stranu Naši, je považovaný za proruského politika. Bol majiteľom televízneho kanála Naši, ktorého cieľovou skupinou boli diváci na východe Ukrajiny, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

21:15 Poľnohospodárske srdce Ukrajiny na juhu krajiny je ohrozené dlhodobým úpadkom po zničení vodnej elektrárne Kachovka a priehrady. Ukrajinskí predstavitelia poľnohospodárstva, odborníci a farmári sú veľmi znepokojení.

21:00 Bývalý americký vojak Trevor Reed, ktorého vlani po troch rokoch prepustili z ruského väzenia, bol zranený počas bojov na Ukrajine. V utorok to oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí, píše agentúra AP. Okolnosti Reedovho zranenia neboli bezprostredne jasné. Osoba oboznámená s celou záležitosťou pre AP uviedla, že k tomuto zraneniu došlo už pred niekoľkými týždňami.

20:30 Rodiny ukrajinských vojnových zajatcov zabitých či zranených pri vlaňajšom útoku na väznicu v Olenivke v Ruskom okupovanej časti východnej Ukrajiny, si zaslúžia vedieť pravdu o celej udalosti. V utorok to vyhlásil vysoký komisár Organizácie Spojených národov pre ľudské práva (OHCHR) Volker Türk.K zničeniu väznice Olenivka v Doneckej oblasti došlo 29. júla 2022. Proruskí separatisti stanovili počet obetí útoku na 53 a obvinili z neho Kyjev.

20:00 Gubernátori ruských regiónov budú môcť zakladať formácie podobné súkromným polovojenským spoločnostiam. Vyplýva to z návrhu zákona prijatého v utorok ruskou Štátnou dumou, ktorým sa zvyšuje povolávací vek na 30 rokov. V druhom čítaní bol tento zákon doplnený tak, aby sa ruským gubernátorom umožnilo zakladať polovojenské formácie.

19:30 Americké ministerstvo obrany oznámilo nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 400 miliónov dolárov.

18:30 Európska únia (EÚ) dokáže získať z Ukrajiny takmer všetky poľnohospodárske výrobky, ktoré sa po odstúpení Ruska od obilnej dohody teraz nemôžu vyvážať cez jej čiernomorské prístavy. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at, ktorý v utorok citoval európskeho komisára pre poľnohospodárstvo Janusza Wojciechowského.

18:15 Kremeľ v utorok vyhlásil, že USA a ďalšie západné krajiny vyvíjajú tlak na africké štáty, aby odmietli účasť na summite Rusko-Afrika, ktorý sa bude konať v druhej polovici tohto týždňa v Petrohrade. Podľa agentúry AFP to vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého je takéto konanie "odsúdeniahodné". Západné krajiny podľa neho takto upierajú africkým štátom ich právo vybrať si partnerov na spoluprácu v rôznych oblastiach.

18:00 Putin má v úmysle v októbri navštíviť Čínu.

17:45 Delegácia ruského ministerstva obrany na čele so Šojgum odišla do Severnej Kórey.

17:30 Srbské úrady odmietli predĺžiť povolenie na pobyt jednému z aktivistov ruského protivojnového zoskupenia. Informovala o tom Ruská demokratická spoločnosť, ktorá spresnila, že išlo o jedného z jej zakladateľov Vladimira Volochonského. Podľa nej mal Volochonskij všetky potrebné dokumenty na predĺženie pobytu, ale srbské úrady ako dôvod svojho zamietavého rozhodnutia uviedli bezpečnostné riziko, píše agentúra AP.

17:00 Ruská vláda predĺžila termín prestavby krymského mosta do 31. decembra 2023.

16:30 Poslanci ruskej Štátnej dumy, dolnej komory federálneho parlamentu, v utorok prijali zákon, ktorým sa maximálna veková hranica pre povinnú základnú vojenskú službu zvyšuje na 30 rokov, informovala agentúra AFP. Dolná komora parlamentu po schválení návrhu zákona v druhom a treťom čítaní konštatovala, že "od 1. januára 2024 budú na (základnú) vojenskú službu povolávaní občania vo veku od 18 do 30 rokov".

16:00 Európska únia vyplatila Ukrajine ďalšiu tranžu makrofinančnej pomoci vo výške 1,5 miliardy eur, ktorá je určená na podporu ekonomiky a obnovu infraštruktúry zničenej Ruskom. "Dnes sme vyplatili ďalších 1,5 miliardy eur na pomoc fungovaniu štátu a na obnovu infraštruktúry (Ukrajiny)", oznámila v utorok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a avizovala, že finančných prostriedkov "bude ešte viac".

15:30 Ruská Štátna duma dnes prijala niekoľko zákonov týkajúcich sa brannej povinnosti.

14:30 Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir v utorok kritizoval poľské obmedzenia na dovoz ukrajinského obilia. Označil ich za manéver v rámci predvolebnej kampane. "Nemôže sa stať, že solidarita s Ukrajinou bude oslabená z dôvodu domácej volebnej kampane," povedal Özdemir v Bruseli pred rokovaním ministrov poľnohospodárstva členských krajín EÚ. Jediný, kto sa z týchto opatrení teší, je podľa jeho slov ruský prezident. "Nesmieme však robiť nič, čo Vladimira Putina robí šťastným," povedal. V Poľsku majú byť na jeseň parlamentné voľby, presný termín však ešte nie je známy.

13:29 Útoky ruskej armády sú od začiatku invázie na Ukrajinu charakteristické "zlými výzvednými informáciami", uviedlo britské ministerstvo obrany v utorok v aktuálnej hodnotiacej správe. Tá sa zameriavala na útoky Moskvy odvtedy, ako začiatkom minulého týždňa odstúpila od obilnej dohody. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

12:46 Ukrajina bude pokračovať v úderoch na Krymský most, povedal minister obrany Oleksij Reznikov v rozhovore pre CNN. Tieto ciele označil za „oficiálne“, pretože ich zasiahnutie by „znížilo schopnosť okupantov bojovať proti nám a pomohlo by to zachrániť životy Ukrajincov“.

12:18 Európska únia pridelila Ukrajine ďalšiu tranžu pomoci vo výške 1,5 miliardy eur, uviedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

11:58 Rusko v utorok oznámilo, že počas noci odrazilo útok na svoju vojenskú loď v Čiernom mori. Informujeme podľa správy agentúry AFP a denníka The Guardian. "Dnes v noci sa ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili neúspešne zaútočiť dvoma námornými dronmi na hliadkovaciu loď Sergej Kotov," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení s tým, že ruské plavidlo nebolo poškodené, a pokračuje v svojej misii.

11:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril s britským premiérom Rishim Sunakom o ruských útokoch na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa a o ďalšej obrannej spolupráci. O telefonáte informoval Zelenskyj v utorok na sociálnej sieti, informujeme na základe správy britského denníka The Guardian.

11:02 Ukrajinská armáda zaznamenala v rámci protiofenzívy proti ruským okupačným silám malý postup na juhu krajiny a v okolí mesta Bachmut na východe Ukrajiny. V utorok to uviedol hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Andrij Kovaliov, informujeme podľa správy agentúry Reuters.

10:36 Do Bieloruska prišli tisíce ruských žoldnierov zo súkromnej Wagnerovej skupiny od ich minulomesačného povstania, ktoré viedol líder vagnerovcov Jevgenij Prigožin. Informovala o tom aktivistická skupina Belaruski Hajun, ktorá sleduje pohyb ruských vojakov na území Bieloruska. Správu priniesla v pondelok večer aj tlačová agentúra AP a portál britského denníka The Guardian.

10:08 Útoky na ruské vojenské ciele na Kryme pokračujú. Minister obrany Oleksij Reznikov v rozhovore pre CNN uviedol, že Ukrajina bude pokračovať v útokoch na ciele na Ruskom okupovanom Kryme, aby znížila bojové schopnosti Ruska a „pomohla zachrániť ukrajinské životy“.

9:19 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 25. júlu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:43 Bieloruské ministerstvo vnútra v pondelok uviedlo, že s vedením Vagnerovej skupiny hodnotilo bezpečnosť na hraniciach Bieloruska s Ukrajinou a Poľskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

8:30 Nedávny ruský útok na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru v blízkosti hraníc s Rumunskom ohrozuje bezpečnosť v Čiernom mori. Uviedol to v pondelok rumunský prezident Klaus Iohannis. TASR o tom informuje na základe jeho vyjadrení na sociálnej sieti a správy agentúry AFP. "Rázne odsudzujem nedávne ruské útoky na ukrajinskú civilnú infraštruktúru na Dunaji, veľmi blízko Rumunska," napísal Iohannis na sociálnej sieti. Vystupňovanie napätia podľa neho predstavuje vážne riziko pre bezpečnosť v Čiernom mori. "Tiež to ovplyvňuje ďalší tranzit ukrajinského obilia a tým aj globálnu potravinovú bezpečnosť," dodal.

7:40 Experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) objavili protipechotné míny počas svojej nedeľňajšej inšpekcie v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské sily. Oznámil to v pondelok šéf MAAE Rafael Grossi, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

6:38 USA a Rumunsko diskutujú o potravinovej bezpečnosti po útokoch na ukrajinské prístavy. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken hovoril s rumunskou ministerkou zahraničných vecí Luminitou Odobescuovou o vývoze obilia a bezpečnosti Čierneho mora po nálete ruského bezpilotného lietadla na ukrajinské prístavy.

6:28 Záporožská jadrová elektráreň bola dnes na príkaz okupačného vedenia uvedená do stavu „horúceho odstavenia“, uviedol Energoatom. Takéto konanie je hrubým porušením požiadaviek licencie na prevádzkovanie jadrového zariadenia, dodala agentúra.

6:07 Zo španielskeho prístavného mesta Santander vyplávala v pondelok na Ukrajinu loď s humanitárnou a vojenskou pomocou vrátane štyroch tankov Leopard II a desiatich obrnených vozidiel M-113. K ukrajinským ozbrojeným silám by sa zásielka mala dostať začiatkom augusta. Oznámilo to španielske ministerstvo obrany, informujeme podľa denníka The Guardian.

6:00 Na Krymskom moste, ktorý spája anektovaný polostrov Krym s pevninským Ruskom, bola v pondelok neskoro večer na približne tri hodiny pozastavená doprava. Informoval o tom denník The Guardian odvolávajúci sa na vyjadrenia ruských predstaviteľov. Premávka na moste bola bez udania dôvodu odstavená na približne tri hodiny. Následne sa však podľa ruských úradov obnovila v oboch smeroch, informoval krátko pred polnocou The Guardian.

Kyjev sa znovu stal terčom ruského útoku

"Nepriateľ zaútočil na Kyjev bezpilotnými lietadlami. Útok trval tri hodiny," uviedol na telegrame šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. "Sily a prostriedky protivzdušnej obrany včas identifikovali a zničili všetky vzdušné ciele, keď sa blížili ku Kyjevu," doplnil. Bol to šiesty útok dronmi na ukrajinskú metropolu od začiatku mesiaca.

USA pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote do 400 miliónov dolárov

Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote do 400 miliónov dolárov (361 miliónov eur). Najnovšia zásielka má obsahovať muníciu pre salvové raketomety HIMARS a systémy protivzdušnej obrany NASAMS, ako aj rakety Stinger a Javelin, či malé prieskumné drony Hornet. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP citujúcej nemenovaných amerických predstaviteľov oboznámených so situáciou.

Balík má zahŕňať aj muníciu do húfnic a tiež 32 obrnených transportérov Stryker, ako aj demolačnú techniku, mínomety, rakety Hydra-70, či 28 miliónov nábojov do ručných strelných zbraní. AP pripomína, že USA už poskytli Ukrajine od vtedy, ako ju vlani vo februári napadlo Rusko, pomoc v celkovej hodnote prevyšujúcej 41 miliárd dolárov (37 miliárd eur).

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu