Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Demonštranti v Bagdade vzali útokom švédsku ambasádu a podpálili ju

Demonštranti sa zhromažďujú počas protestu pred tureckým veľvyslanectvom v zelenej zóne proti prerušeniu dodávok vody v Iraku, v Bagdade Zobraziť galériu (2)
Demonštranti sa zhromažďujú počas protestu pred tureckým veľvyslanectvom v zelenej zóne proti prerušeniu dodávok vody v Iraku, v Bagdade (Zdroj: SITA/AP/Hadi Mizban))

BAGDAD - Stovky demonštrantov vtrhli vo štvrtok v skorých ranných hodinách na švédske veľvyslanectvo v Bagdade a podpálili ho. Iracká vláda incident odsúdila a vyzvala bezpečnostné zložky, aby ho čo najskôr vyšetrili a identifikovali osoby, ktoré sú zaň zodpovedné.

Ako informovali agentúry Reuters a AFP, k incidentu došlo    počas protestu proti ďalšiemu avizovanému demonštratívnemu spáleniu Koránu vo Švédsku. Tento akt by sa mal odohrať vo štvrtok pred irackým veľvyslanectvom v Štokholme - opäť so súhlasom švédskej polície.

Podľa príspevkov zverejnených na platforme Telegram a iných médií štvrtkové zhromaždenie zvolali stúpenci šiitského duchovného Muktadu Sadra v súvislosti s tým, že polícia v Štokholme udelila povolenie na konanie ďalšieho protestu pred irackým veľvyslanectvom, na ktorom sa opäť plánuje demonštratívne pálenie Koránu - posvätnej knihy moslimov.

Demonštranti sa zhromažďujú počas protestu pred tureckým veľvyslanectvom v zelenej zóne proti prerušeniu dodávok vody v Iraku, v Bagdade
Zobraziť galériu (2)
Demonštranti sa zhromažďujú počas protestu pred tureckým veľvyslanectvom v zelenej zóne proti prerušeniu dodávok vody v Iraku, v Bagdade  (Zdroj: SITA/AP/Hadi Mizban))

Sadr vyzval na protesty proti Švédsku

Sadr vyzval na protesty proti Švédsku a na vyhostenie švédskeho veľvyslanca už koncom júna - po tom, ako Iračan žijúci vo Švédsku spálil korán pred mešitou v Štokholme. V reakcii na to sa pred švédskym veľvyslanectvom v Bagdade uskutočnili dva veľké protesty, pričom v jednom prípade demonštranti prenikli na pozemok veľvyslanectva, ale nevstúpili do samotnej budovy zastupiteľského úradu.

V sérii videí zverejnených najnovšie v skupine One Baghdad na Telegrame vidno, ako sa ľudia vo štvrtok okolo 01.00 h miestneho času zhromažďujú okolo veľvyslanectva, skandujú heslá na podporu Sadra a približne o hodinu neskôr vtrhnú do komplexu veľvyslanectva. Na videozáznamoch neskôr badať i dym stúpajúci z budovy v komplexe veľvyslanectva. Agentúra Reuters však pravosť týchto videí nedokázala overiť.

Bezprostredne nebolo jasné, či sa v čase útoku na veľvyslanectvo niekto nachádzal vo vnútri. Zdroj agentúry Reuters dodal, že nikto zo zamestnancov švédskeho veľvyslanectva v Bagdade nebol počas protestu zranený. Švédske ministerstvo zahraničných vecí to pre AFP potvrdilo s tým, že všetci zamestnanci sú v bezpečí.

Viac o téme: Ambasádaútok Bagdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu