Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Grécku zadržali cudzinca podozrivého zo založenia požiaru pri Aténach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Grécka polícia zadržala v pondelok muža podozrivého zo založenia lesného požiaru vyčíňajúceho pri Aténach. Cudzinca zadržali v obci Kuvaras, v ktorej požiar vypukol, ležiacej asi 50 kilometrov juhovýchodne od Atén. Oznámil to tamojší hasičský zbor.

Podľa hovorcu hasičov je požiar pri Aténach ťažké udržať pod kontrolou, pretože v oblasti fúka vietor s rýchlosťou dosahujúcou v nárazoch až 60 kilometrov za hodinu. Ďalší veľký lesný požiar vyčíňa pri prímorskom a kúpeľnom letovisku Lutraki ležiacom neďaleko Korintského prieplavu. Grécke úrady medzičasom informovali, že z tohto letoviska evakuovali aj približne 1200 detí, ktoré tam boli v letných táboroch.

Oba požiare sa pokúša uhasiť sedem hasiacich lietadiel

Oba požiare sa pokúša uhasiť sedem hasiacich lietadiel, štyri vrtuľníky a zhruba 150 hasičov, ktorým pomáhajú aj kolegovia z Rumunska. Požiar pri Aténach rýchlo postupuje na juh k ďalším prímorským letoviskám. V oblasti zhorelo niekoľko domov a evakuovaná bola aj jazdecká škola či kláštor. Obyvateľov okolitej oblasti taktiež vyzvali, aby odišli zo svojich domov. Úrady však dosiaľ nehlásili nijaké obete či zranených.

Pre oblasť v okolí Atén a väčšinu južného Grécka platia výstrahy pred vznikom lesných požiarov. Grécko minulý týždeň zasiahla štvordňová vlna horúčav, počas ktorej dosahovali teploty v strednej časti krajiny až 44 stupňov Celzia. Cez víkend sa horúčavy o čosi zmiernili; v Aténach v sobotu namerali okolo 39 stupňov Celzia. Do stredy by mali teploty ešte trocha poklesnúť, zatiaľ čo vo štvrtok sa už očakáva nová vlna horúčav dosahujúcich až 43 stupňov Celzia.

Viac o téme: PožiarZadržanieCudzinecPolícia GréckoAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu