Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Generálny tajomník OSN Guterres kritizoval izraelskú vojenskú operáciu v Džaníne

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaer)

TEL AVIV – Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil vo štvrtok izraelskú vojenskú operáciu v predjordánskom meste Džanín. TASR informácie prevzala od agentúry DPA.

Zásahy Izraela v Džaníne boli jeho najväčšou operáciou v okupovanom Predjordánsku za 20 rokov. Izraelská armáda podnikla vzdušné útoky a presunula tisíce vojakov do mesta, v ktorom sa nachádza veľký palestínsky utečenecký tábor. "Izraelské vzdušné útoky a pozemné operácie v preplnenom utečeneckom tábore boli najhorším násilím v Predjordánsku za mnoho rokov s výrazným dosahom na civilistov," uviedol Guterres vo vyhlásení s tým, že zranenia utrpelo vyše 100 ľudí a tisíce museli utiecť.

Izraelská armáda ukončila vojenskú operáciu v stredu

"Znova vyzývam Izrael, aby dodržiaval svoje záväzky na základe medzinárodného práva," uviedol generálny tajomník OSN. "Použitie leteckých útokov nie je v súlade s vykonávaním operácií na presadzovanie práva. Chápem oprávnené obavy Izraela o svoju bezpečnosť, eskalácia však nie je riešením," doplnil. Izraelská vláda uviedla, že jej vojaci vstúpidli do Džanínu s cieľom rozbiť "teroristickú infraštruktúru" v meste, ktoré je podľa nej známe aktivitou militantov. Vojaci sa dostali do prestreliek s ozbrojenými Palestínčanmi. Pri operácii prišlo o život najmenej 12 Palestínčanov a jeden izraelský vojak. Izraelská armáda ju ukončila v stredu a uviedla, že všetci zabití Palestínčania boli militanti.

Viac o téme: Vojenská operáciaOSNAntónio GuterresDžanín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu