Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Základňu protiraketovej obrany v poľskom Redzikowe dokončia do konca roka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Výstavba americkej protiraketovej základne v severopoľskej obci Redzikowo sa má dokončiť do konca tohto roka.

Zariadanie Aegis Ashore Poland pri meste Slupsk potom prejde záverečnou testovacou fázou amerického námorníctva a stane sa druhou americkou protiraketovou pozemnou základňou v Európe, uviedla Nancy Jonesová Bonbrestová z americkej Agentúry protiraketovej obrany (MDA). Tým sa ukončí Európsky fázový adaptívny prístup (EPPA).

EPPA bude súčasťou protiraketového systému NATO na ochranu kontinentu pred raketami krátkeho stredného a stredného doletu z Iránu. Okrem základne v Redzikowe systém tvorí základňa Aegis Ashore v rumunskom Deveselu, radarové zariadenie včasného varovania v tureckom Kureciku a veliteľské centrum v nemeckom Ramsteine. Systém dopĺňa námorný prvok Aegis na torpédoborci amerického námorníctva na základni Rota v Španielsku.

Základňu Redzikowo bude tvoriť radar AN/SPY-1

Základňu Redzikowo bude tvoriť radar AN/SPY-1, odpaľovacie zariadenia Mk 41 VLS a antibalistické rakety SM-3.Riki Ellision, expert z Aliancie americkej protiraketovej obrany, povedal pre PAP, že systém Aegis Ashore odradí nepriateľa od obmedzeného prvého úderu a ochráni poľských občanov a kritickú infraštruktúru krajiny.

Viac o téme: DokončenieZákladňaProtiraketová obranaUSAPoľskoRedzikowo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu