Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ťažká rana pre Kadyrova: Čečenský vládca prišiel na Ukrajine o významného generála, vojaci ho prezývali Boľšoj

Jevgenij Pisarenko, generál čečenského vládcu Ramzana Kadyrova, prišiel o život na Donbase.
Jevgenij Pisarenko, generál čečenského vládcu Ramzana Kadyrova, prišiel o život na Donbase. (Zdroj: Twitter/Micha Aranhel)

DONBAS – Boje vo východnej časti Ukrajiny spôsobujú straty na všetkých stranách. Výnimkou nie je ani oddiel Ramzana Kadyrova, ktorý vstúpil do konfliktu na strane Ruska. V oblasti Donbasu však prišiel čečenský vládca o jedného zo svojich najlepších mužov. Do vojny pritom vstúpil Kadyrov generál ako dobrovoľník.

archívne video

Video čečenského vojaka, ktoré je úplne na smiech (Zdroj: Facebook/Служба безпеки України )

V zóne, z ruského pohľadu tzv. špeciálnej vojenskej operácie, prišiel o život významný človek čečenského vládcu Ramzana Kadyrova. Veliteľ špeciálnych jednotiek Achmat Jevgenij Pisarenko zomrel v Donbase na Ukrajine. Informáciu poskytol ruský server RBK s odvolaním sa na šéfa oddielu Aptu Alaudinova. "Vďaka rodičom, ktorí vychovali takého hrdinu (Pisarenko Evgeny Valerievich - Boh ti žehnaj a odpočívaj v pokoji)," napísal Alaudinov. Pisarenko nemal byť podľa oficiálnych zdrojov povolaný do vojny. Rozhodol sa bojovať na Ukrajine ako dobrovoľník.

Kadyrov generál pôsobil dlhé roky v Stavropole pre OMON (špeciálne policajné jednotky v rámci Národnej ruskej gardy). Medzi vojakmi bol známy pod prezývkou "Bolšoj", teda veľký. Po jeho smrti sa na Telegrame vyjadril aj vojenský komisár Dmitrij Kulko. "Veľký bol môj krajan, dlhé roky slúžil v Stavropole OMON, dostal hodnosť plukovníka. Keď sa začala špeciálna operácia, dobrovoľne sa prihlásil na front, aby chránil obyvateľov Donbasu," uviedol.

Zmluva s ruskou vládou

Vojenský prápor Achmat Ramzana Kadyrova je priamym účastníkom bojov na Ukrajine od začiatku invázie. Kadyrov nie raz verejne informoval, že jeho prápor sa podieľa na operáciách pozdĺž celej frontovej línie a pohraničných oblastiach regiónu Belgorod. Ruské ministerstvo obrany podpísalo podľa RBK dňa 12. júna zmluvu s oddielom Achmat, ktorej obsahom boli dobrovoľníci pre ruskú armádu.

"Je to zmluva, ktorá určuje právnu účasť a činnosť dobrovoľníckych jednotiek v zóne špeciálnej operácie. Okrem toho sa tu spomínajú aj opatrenia sociálnej ochrany a podpory štátu pre rodiny dobrovoľníkov," spresnil ruský rezort obrany.  


 

Viac o téme: SmrťRamzan KadyrovDonbasVojna an UkrajineAchmatJevgenij Pisarenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu