Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po štyroch nociach násilia vo Francúzsku nasadia v mestách znova 45-tisíc policajtov

Francúzske protesty
Francúzske protesty (Zdroj: TASR/AP/Aurelien Morissard)

PARÍŽ – Francúzska polícia nasadí počas nadchádzajúcej noci po celej krajine znova približne 45-tisíc svojich príslušníkov, aby zaisťovali poriadok v čase pokračujúcich protestov po zastrelení tínedžera pri dopravnej kontrole.

Bezpečnostné opatrenia posilnia najmä v mestách Lyon a Marseille, uviedol minister vnútra Gérald Darmanin pre stanicu BFMTV. Tieto dve mestá patrili k tým, v ktorých počas predošlých nocí rozsiahlych výtržností hlásili rabovanie, násilie a podpaľačstvo.

 V sobotu sa v mešite v Nanterre konal pohreb tínedžera

Protesty a nepokoje v krajine vypukli po tom, ako policajt v utorok pri kontrole vozidla na parížskom predmestí Nanterre zastrelil 17-ročného mladíka severoafrického pôvodu Nahela M. Oživilo to dlhoročnú kritiku práce francúzskej polície v chudobných a multietnických štvrtiach. V sobotu sa v mešite v Nanterre konal pohreb tínedžera. Podľa francúzskych médií sa na ňom zúčastnili stovky ľudí. Na žiadosť rodiny neboli prítomní zástupcovia médií.

Počas piatej noci nepokojov zadržali stovky ľudí, násilie kleslo

Najmenej 486 osôb zadržali v noci na nedeľu vo Francúzsku, kde pokračovali protesty po zastrelení tínedžera pri dopravnej kontrole. Oznámilo to francúzske ministerstvo vnútra, podľa ktorého bola uplynulá piata noc výtržností pokojnejšia než doposiaľ. Do ulíc francúzskych miest nasadili počas noci rovnako ako deň predtým 45-tisíc príslušníkov bezpečnostných síl. Posily však vyslali do miest Lyon, Grenoble a Marseille, kde boli nepokoje obzvlášť intenzívne.

Vo viacerých mestách vyhlásili nočný zákaz vychádzania. Autobusy a električky nepremávali po 21.00 h a zakázaný bol predaj veľkej zábavnej pyrotechniky a horľavých tekutín. V Paríži a okolí, kde hliadkovalo okolo 7000 policajtov, zadržali do 3.00 h spolu 194 osôb. V Marseille polícia v sobotu večer rozohnala skupiny mladých ľudí zhromaždených v centre mesta.

Polícia počas piatej noci nepokojov zatkla 719 ľudí

Výtržníci vo Francúzsku vrazili v noci na nedeľu autom do domu starostu mesta južne od Paríža. Pri útoku zranili jeho manželku a jedno z ich detí.Demonštranti "vrazili autom" do domu, keď rodina spala a potom ho "zapálili". "Bol to pokus o vraždu z nevýslovnej zbabelosti," napísal starosta Vincent Jeanbrun na Twitteri. "Moja žena a jedno z mojich detí boli zranené. Včera večer bol dosiahnutý míľnik v hrôze a hanbe," dodal starosta mesta L'Hay-les-Roses.

Viac o téme: StreľbaNásilieProtestyTínedžerPolícia Francúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu