Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tisícky Iračanov opäť protestovali proti páleniu Koránu vo Švédsku

Demonštranti vnikli do budovy švédskeho veľvyslanectva
Demonštranti vnikli do budovy švédskeho veľvyslanectva (Zdroj: TASR/AP/Iraqi News Agency)

BASRA - Tisícky stúpencov irackého šiitského duchovného Muktadu as-Sadra sa v piatok zhromaždili vo väčších mestách Iraku na protest proti páleniu Koránu, ku ktorému došlo tento týždeň pred mešitou vo švédskej metropole Štokholm, informuje agentúra AP.

Účastníci protestov, ktoré sa konali v deň piatkových moslimských modlitieb, vyzývali na vyhostenie švédskeho veľvyslanca z Iraku. Demonštrácie v irackej metropole Bagdad a v meste Basra na juhu krajiny sprevádzalo pálenie švédskych vlajok, ako aj dúhových zástav symbolizujúcich komunitu LGBTQ+. Účastníci protestov skandovali "Áno, áno islamu" a "Nie, nie diablovi", cituje AP.

Jeden zo šiitských duchovných počas prejavu na bagdadskom predmestí Sadr City vyzval na "vyhostenie švédskeho veľvyslanca a úplné prerušenie diplomatických vzťahov" so Švédskom, "ak to bude nevyhnutné". K demonštráciám došlo deň po tom, čo stovky protestujúcich nakrátko vtrhli do budovy švédskej ambasády v Bagdade.

Švédska polícia protest v Štokholme povolila

Muž, ktorý sám seba označil za utečenca z Iraku, zapálil v stredu posvätnú knihu moslimov pred mešitou v centre švédskej metropoly Štokholm, pripomína AP. Iracké bezpečnostné zdroje uviedli, že ide o irackého kresťana, ktorý v minulosti bojoval v kresťanskej jednotke prevažne šiitských milícií, neskôr integrovanej do irackej armády. Švédska polícia protest v Štokholme povolila a odvolala sa pritom na slobodu prejavu. Predchádzajúce rozhodnutie o zákaze podobného protestu zamietol švédsky súd.

K páleniu koránu Koránu došlo v čase významného moslimského sviatku íd al-adhá a zo strany moslimov vo svete to vyvolalo rozsiahle pobúrenie. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok uviedol, že tento incident bude ďalšou prekážkou pre úsilie Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO). Irackí predstavitelia vyzvali Švédsko, aby 37-ročného Salwana Momiku, ktorý Korán zapálil, vydali na trestné stíhanie do Iraku.

Viac o téme: ProtestKoránIračania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu