Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VIDEO Desiatky Iračanov vtrhli na švédske veľvyslanectvo kvôli spáleniu koránu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

BAGDAD - Desiatky Iračanov vtrhli vo štvrtok krátko na švédske veľvyslanectvo v Bagdade na protest proti spáleniu koránu pred mešitou v Štokholme. Iracký bezpečnostný predstaviteľ podľa agentúry AP uviedol, že ambasáda bola po prieniku demonštrantov do budovy evakuovaná. Stredajšie spálenie koránu kritizovali viaceré moslimské krajiny a znepokojenie vyjadrili aj Spojené štáty. Washington ale zároveň uviedol, že povolenie demonštrácie zo strany švédskych úradov podporuje slobodu slova a neznamená súhlas s týmto činom.

Na demonštráciu pred švédskym veľvyslanectvom v Bagdade vyzval svojich stúpencov vo štvrtok na twitteri vplyvný iracký duchovný Muktada Sadr. Chcel, aby okrem iného žiadali vypovedanie švédskej veľvyslankyne z krajiny. Apeloval tiež na usporiadanie ďalšej protestnej akcie pred veľvyslanectvom.

Demonštranti pri prieniku do budovy ambasády držali v rukách Sadrove podobizne a vlajky jeho milície nazývané Mierové brigády. Niektorí z demonštrantov rovnako pálili dúhové vlajky, ktoré sú symbolom komunity LGBTQ+.

Pred najväčšou mešitou v Štokholme utečenec z Iraku Salwan Momika v stredu pošliapal a spálil niekoľko stránok koránu. Švédska polícia jeho protest povolila s poukazom na slobodu slova, následne ale začala stíhanie muža pre podnecovanie k nenávisti.

Iracký bezpečnostný činiteľ podľa agentúry AP povedal, že demonštrantom v Štokholme bol iracký kresťan. Iracké ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že si predvolalo švédsku veľvyslankyňu a vyzvalo švédsku vládu, aby podnikla "potrebné opatrenia a zastavila opakované urážky koránu". Ministerstvo tiež vyzvalo Švédsko na vypovedanie muža, ktorý spálil korán, na stíhanie do Iraku.

Vo štvrtok Momika vyhlásil, že svoj čin do desiatich dní zopakuje. "Do desiatich dní spálim pred irackou ambasádou v Štokholme irackú vlajku a korán," povedal švédskemu denníku Expressen 37-ročný Iračan. Poznamenal pritom, že si je vedomý možných dopadov svojich činov a že už dostal "tisíce vyhrážok smrťou".

Spojené štáty vyjadrili v súvislosti s incidentom hlboké znepokojenie. Podľa Washingtonu Momikov čin "vytvoril atmosféru strachu, ktorá bude moslimom a príslušníkom iných náboženských menšín brániť v slobodnom uplatňovaní ich práva na slobodu vyznania" vo Švédsku.

Schválenie demonštrácie zo strany švédskych úradov hovorca americkej diplomacie Matthew Miller nekritizoval. "Vydanie povolenia k tomuto protestu podporuje slobodu prejavu a nepredstavuje podporu protestnej akcie," povedal Miller.

Viac o téme: AmbasádaŠvédskoIránKorán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu