Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prigožin chcel v Rostove zajať Šojgua a Gerasimova: Tvrdia to západné tajné služby

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin (Zdroj: SITA)

MOSKVA/WASHINGTON - Šéf žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin plánoval počas uplynulého víkendu zajať ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova, s ktorými má dlhodobé spory. Svoje plány údajne urýchlil po tom, ako sa o sprisahaní dozvedela ruská tajná služba FSB, tvrdia predstavitelia západných spravodajských služieb. Informuje o tom americký denník The Wall Street Journal.

Prigožin zrejme zamýšľal zajať Šojgua a Gerasimova počas ich plánovanej návštevy Rostova nad Donom, ktorý slúžil ako operačné stredisko pre vedenie ofenzívy na Ukrajine. Podľa západných zdrojov sa FSB dozvedela o jeho úmysle dva dni pred uskutočnením. "Z Prigožinovho tábora unikli konkrétne informácie o prípravách vzbury, ktorá sa mala začať medzi 22. a 25. júnom," povedal veliteľ Národnej gardy Ruska generál Viktor Zolotov. 

Video: Bezpečnostná rada vlády SR: Téma číslo jedna bola situácia na Ukrajine po víkende

Bezpečnostná rada vlády SR: Téma číslo jedna bola situácia na Ukrajine po víkende (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Západné tajné služby sa o plánoch Prigožina taktiež dozvedeli vopred na základe analýzy zachytenej elektronickej komunikácie a satelitných snímok. Tvrdí to osoba oboznámená s danými zisteniam, na ktorú sa odvoláva WSJ.

Predstavitelia Západu sa domnievajú, že pôvodný Prigožinov plán mal veľkú šancu na úspech, ale po úniku informácií musel Prigožin improvizovať. Spravodajské informácie však vyvolávajú otázky o rozsahu moci ruského prezidenta Vladimira Putina, pretože aj napriek tomu, že Kremeľ vedel o plánovanom sprisahaní vopred, nedokázal zabrániť Wagnerovým jednotkám dostať sa takmer až do Moskvy, poznamenali pre WSJ zdroje oboznámené so záležitosťou.

Viac o téme: ZajatieTajné službyUSASergej ŠojguValerij GerasimovRostov na DoneJevgenij PrigožinWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu