Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Grécko vôbec nereagovalo na návrhy podpory pri prevrátení lode s migrantmi

Rybárska loď bola preťažená migrantmi.
Rybárska loď bola preťažená migrantmi. (Zdroj: SITA/Hellenic Coast Guard via AP)

VARŠAVA - Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) v pondelok uviedla, že Grécku ponúkla dodatočnú leteckú podporu krátko pred prevrátením plavidla prevážajúceho stovky migrantov v Iónskom mori. Od gréckych úradov však údajne nedostala žiadnu odpoveď, informuje agentúra AFP.

Rybárska loď sa 14. júna prevrátila a potopila pri gréckom Peloponéze s asi 750 ľuďmi na palube, čím táto tragédia patrí k najhorším v Stredozemnom mori. Prežilo len 104 mužov - Egypťanov, Pakistancov, Sýrčanov a Palestínčanov - a z mora vytiahli 82 tiel. Ďalšie stovky osôb sú nezvestné.

V súvislosti so stroskotaním lode sa upriamila pozornosť na grécke úrady a na to, či mohli zasiahnuť, aby zabránili katastrofe. Agentúra Frontex v stanovisku zaslanom agentúre AFP tvrdí, že okrem dodatočnej leteckej podpory ponúkla vykonanie plánovanej leteckej hliadky, no grécke úrady ju požiadali, aby sa namiesto toho zúčastnila na pátracej a záchrannej operácii pri ostrove Kréta.

archívne videoV súčasnosti sa na Slovensku nachádza 110-tisíc Ukrajincov so štatútom dočasného útočiska

Ján Orlovský: V súčasnosti sa na Slovensku nachádza 110-tisíc Ukrajincov so štatútom dočasného útočiska (Zdroj: TASR/ Martina Kriková)

Talianske námorné záchranné koordinačné centrum (MRCC) krátko pred stroskotaním lode požiadalo lietadlo Frontexu, aby vyhľadalo rybárske plavidlo plné migrantov. Lietadlu sa ho podarilo spozorovať a desať minút ho aj monitorovalo, potom sa však muselo vrátiť na základňu, aby doplnilo palivo.

Viac o téme: LoďMigrantiGréckoFrontex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu