Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Turecká polícia zatkla najmenej 93 účastníkov dúhového pochodu v Istanbule

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

ISTANBUL - Najmenej 93 ľudí zatkla turecká polícia v nedeľu počas výročného dúhového pochodu na podporu komunity LGBT v uliciach Istanbulu, uviedli organizátori podujatia.

Polícia ešte pred pochodom ohradila rozsiahle časti centra Istanbulu, aby podujatiu zabránila; niekoľko stoviek účastníkov pochodu sa však aj tak zhromaždilo v inej časti mesta. Organizátori spustili dúhovú vlajku z jednej z budov a prečítali tlačové vyhlásenie, spresňuje DPA. Polícia zasiahla voči účastníkom dúhového pochodu aj v meste Izmir na západe krajiny, pričom zadržala najmenej 48 osôb, uviedli tamojší organizátori.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ali Unal)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a predstavitelia vlády v Ankare opakovane vyjadrili nepriateľský postoj voči LGBT komunite a roky sa pokúšali zablokovať konanie dúhových pochodov na ich podporu. Guvernér istanbulskej provincie Davut Gül ešte pred podujatím avizoval, že jeho uskutočnenie nepovolí a odvolal sa pritom na obavy v súvislosti s "ohrozením rodinného života". Viacero podujatí súvisiacich s LGBT mesiacom hrdosti, tzv. Pride Month, bolo vrátane premietania filmovej snímky či pikniku zakázaných.

Viac o téme: ZatknutieúčastníciPolícia TureckoIstanbulDúhový pochod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu