Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ruské mesto Rostov na Done dokázali wagnerovci obsadiť bez jediného výstrelu, tvrdí hlas z nahrávky

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin (Zdroj: SITA(Prigozhin Press Service via AP))

MOSKVA - Bojovníci súkromnej Wagnerovej skupiny dokázali obsadiť juhoruské mesto Rostov na Done bez jediného výstrelu, uvádza podľa ruskej služby BBC na novozverejnenej nahrávke hlas podobný hlasu šéfa skupiny Jevgenija Prigožina. Skupina sa v noci na dnes vzbúrila proti ruskému vedeniu a jej sily teraz mieria z juhu smerom na Moskvu. Wagnerovci a ich líder Prigožin od piatkového večera komunikujú s verejnosťou hlavne prostredníctvom audionahrávok zverejňovaných na internetových účtoch tlačovej služby súkromnej vojenskej spoločnosti.

Minulé záznamy obsahovali vyhrážky smerom k vedeniu ruského ministerstva obrany a ozbrojených síl, ale aj výzvy k ruskej spoločnosti, aby "čestný pochod" Wagnerovej skupiny na Moskvu podporila. Wagnerovci sa nad ránom zmocnili juhoruského Rostova na Done i tamojšieho veliteľstva Južného vojenského okruhu. Z blízkosti veliteľstva bol dnes oznámený výbuch a možná streľba. Jednotky skupiny ale tiež postupujú ďalej smerom k Moskve, plynie z informácií ruských médií a svedectiev na sociálnych sieťach.

V novej audionahrávke hlas podobný Prigožinovmu zdôrazňuje, že cez útoky ruských síl vzbúrená Wagnerova skupina postupuje bez jediného výstrelu. "Útočili na nás, najskôr delostrelecky, potom vrtuľníkmi. Ale my postupujeme bez jediného výstrelu, nedotkli sme sa ani jedného vojaka základnej služby," zdôraznil hlas podobný Prigožinovmu podľa BBC.

Portál Meduza s odvolaním sa na analytický projekt Oryx uvádza, že v bojoch s wagnerovcami ruské ministerstvo obrany prišlo o tri vrtuľníky a jedno lietadlo slúžiace ako lietajúce veliteľské stanovište. Bojovníkom skupiny sa podľa Oryxtiež podarilo získať nákladné auto a obrnené auto Tigr-M ruskej armády. Sami vraj prišli o jeden terénny UAZ.

Viac o téme: NahrávkaObsadenieRostov na DoneJevgenij PrigožinWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu