Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Vzbura v Rusku naberá na obrátkach: V meste, ktoré obsadili wagnerovci vybuchol sklad paliva!

Vo Voroneži horí sklad
Vo Voroneži horí sklad (Zdroj: Twitter/NEXTA)

MOSKVA - V ruskom meste Voronež na juhozápade Ruska horí sklad paliva, uviedol v sobotu gubernátor Voronežskej oblasti Alexandr Gusev. V krajine prebieha vzbura bojovníkov z Vagnerovej skupiny proti vedeniu ruskej armády. Informuje agentúra AFP.

"Na mieste zasahuje 100 hasičov a viac ako 30 (hasičských) vozidiel," informoval Gusev v príspevku na platforme Telegram. Podľa predbežných informácii neboli z miesta hlásené žiadne obete či zranení. Príčinu požiaru gubernátor neuviedol. Niektoré médiá však zverejnili video, na ktorom v oblasti pred explóziou letel vojenský vrtuľník.

Gusev predtým v sobotu uviedol, že ruská armáda vykonáva vo Voronežskej oblasti operačné a bojové opatrenia v rámci protiteroristickej operácie. Svedok agentúry Reuters videl cez Voronež prechádzať vojenský konvoj žoldnierskej Wagnerovej skupiny. Na diaľnici M4 za mestom na konvoj zaútočili ruské armádne vrtuľníky, tvrdí svedok.

Už majú kontrolu nad mestom

Zdroj z prostredia ruskej bezpečnosti, ktorý si želal ostať v anonymite, predtým povedal, že wagnerovcom sa podarilo získať kontrolu nad vojenskými objektami v meste Voronež, ktoré leží asi 500 kilometrov južne od Moskvy.

Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin v sobotu ráno vyhlásil, že vagnerovci obsadili veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom. Tvrdí, že jeho bojovníci budú blokovať toto mesto a pôjdu až do Moskvy v prípade, ak za nimi neprídu ruský minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.

Pri veliteľstve v Rostove na Done, ktoré obsadili Wagnerovi, sa ozval výbuch

Pri veliteľstve ruského Južného vojenského okruhu v Rostove na Done, ktorého budovu ráno obsadili bojovníci Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny, sa ozval výbuch, uvádza s odvolaním sa na miestnych novinárov web ruskej služby BBC. Rostov na Done sa stal prvým väčším mestom, ktoré bojovníci Jevgenija Prigožina obsadili pri svojej vzbure, ktorú začali v noci na dnes. Ich sily sa už ale pohybujú tiež v okolí severnejšie položenej Voroneže a zrejme mieria ďalej smerom k Moskve.

Server The Moscow Times napísal, že v okolí budovy veliteľstva, ktoré je z veľkej časti zodpovedné za vedenie vojny na Ukrajine, bola počuť tiež streľba a na internete sa začali šíriť videozábery, ako sa ľudia v okolí snažia dostať preč. Web BBC ale zdôrazňuje, že stále nie je jasné, čo presne sa na mieste stalo. Úrady v Rostove sa k dianiu pri štábe Južného vojenského okruhu zatiaľ nevyjadrili, uvádzajú médiá. Na mieste sa od rána pohybovali Prigožinovi bojovníci s obrnenou technikou, podľa záberov na sociálnych sieťach diskutovali s miestnymi ľuďmi a obyvateľom rozdávali vlajočky.

Treba si nájsť bezpečné miesto

"Či ste teraz v blízkosti štábu na Budonskom prospekte alebo pri iných (wagnerovci) strážených budovách, bude lepšie, keď nebudete riskovať a nájdete si bezpečné miesto. Najlepšie je vrátiť sa domov. Je ťažké povedať, ako sa udalosti rozvinú, ale je očividné, že v meste nie je bezpečné, "napísal vo svojom živom spravodajstve o dianí v Rostove na Done miestny portál 161.ru.

Zdroje tohto miestneho serveru ale tiež uviedli, že do mesta by mali prísť asi dve stovky príslušníkov ruskej armády. "Teraz sa všetkými silami snažíme odzbrojiť bojovníkov Wagnerovej skupiny," uviedol nemenovaný činiteľ. Kvôli dianiu sa v meste od rána tvorili obrovské dopravné zápchy, pri benzínových pumpách sa podľa 161. ru tvorili kolóny a mnoho ľudí sa tiež v obchodoch a tržniciach snažila zásobiť sa potravinami.

Viac o téme: PožiarRuskoJevgenij PrigožinVoronežWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu