Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Moskovské úrady zvažujú zákaz nočného vychádzania: Stále platí protiteroristický režim

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Úrady v Moskve zvažujú možnosť vyhlásenia zákazu nočného vychádzania, rozhodnutie ale zatiaľ nepadlo, uviedol dnes s odvolaním sa na svoje zdroje z mestskej administratívy server Meduza. V ruskej metropole teraz platí režim protiteroristickej operácie po tom, ako sa v noci voči centrálnej ruskej moci vzbúrila súkromná vojenská Wagnerova (v ruskom prepise Vagnerova) skupina vedená Jevgenijom Prigožinom. Jej bojovníci ovládli juhoruský Rostov na Done, pohybujú sa v okolí Voroneže a podľa záberov zo sociálnych sietí mieria kolóny ich techniky ďalej na sever smerom k ruskej metropole.

V Moskve podľa Meduzu od rána pokračujú prehliadky mestskej infraštruktúry i pivníc bytových domov, zdroj servera z moskovskej radnice však dianie označil za "štandardné" s tým, že "v meste všetko funguje". Pripomenul tiež, že stále pracuje okolo 100.000 kamier, ktoré umožňujú úradom sledovať dianie v uliciach.

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin dnes ráno obyvateľov viac ako 12-miliónového mesta požiadal o pochopenie. "Bezpečnostné opatrenia v Moskve boli posilnené, všetky najdôležitejšie objekty, štátne orgány a objekty dopravnej infraštruktúry sú pod zvýšenou ostrahou," uviedla ráno agentúra TASS s odvolaním sa na bezpečnostného činiteľa. V pohotovosti sú oddiely rýchlej reakcie aj polovojenskej policajnej jednotky OMON, režim protiteroristickej operácie platí v celej Moskovskej oblasti, kde na niektorých cestách vznikli zátarasy.

Ľudia by sa mali vyhnúť cestovaniu

Napokon gubernátor oblasti Andrej Vorobjov už upozornil, že na cestách smerom na juh od mesta môžu vodiči očakávať kontroly, a preto by sa, ak je to možné, radšej vôbec nemali vydávať na cestu. Regionálne úrady upozornili na obmedzenie premávky na federálnych cestách M-4 Don, M-5 Ural a M-2 Krym, teda hlavných ťahoch z Moskvy južným smerom.

V ruskom hlavnom meste boli dnes zrušené všetky hromadné akcie, podľa zdrojov Meduzy je to najmenej na týždeň, ale nie je vylúčené ani predĺženie tohto kroku. Web ekonomického listu Vedomosti dnes napísal, že medzi zrušenými akciami je aj celoruský maturitný ples, ktorý sa mal večer konať v priestoroch Kremľa. Odložený bol zatiaľ na 1. júla.

Viac o téme: RuskoMoskvaJevgenij PrigožinWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu