Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Moskva a ďalšie oblasti kvôli napätej situácii zavádza protiteroristické opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Moskva kvôli napätej situácii v krajine zavádza protiteroristické opatrenia. Je potrebné počítať s častejšími kontrolami na cestách, môžu byť obmedzené akcie pre veľký počet ľudí, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na starostu Sergeja Sobjanina. Ruská metropola tak reaguje na hrozby šéfa súkromnej Wagnerovej vojenskej spoločnosti Jevgenija Prigožina, ktoré ruské úrady považujú za výzvu na ozbrojené povstanie. Už predtým Moskva posilnila bezpečnostné opatrenia.

Krátko po 8. hodine SELČ informovala agentúra TASS, že ruský Národný protiteroristický výbor pôsobnosť protiteroristických opatrení rozšíril na celú Moskovskú a tiež Voronežskú oblasť, ktorá susedí s Rostovskou oblasťou, v ktorej správnom stredisku, Rostovo na Done, sa usídlil Prigožin so svojimi jednotkami.

Archívne video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 483

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 483 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Sobjanin v zverejnenom vyhlásení obyvateľa viac ako 12-miliónového mesta požiadal o pochopenie. "Bezpečnostné opatrenia v Moskve boli posilnené, všetky najdôležitejšie objekty, štátne orgány a objekty dopravnej infraštruktúry sú pod zvýšenou ostrahou," uviedol už o niekoľko hodín skôr TASS s odvolaním sa na bezpečnostného činiteľa. V pohotovosti sú oddiely rýchlej reakcie aj polovojenské policajné jednotky OMON. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach je vidieť obrnené vozidlá a ďalšiu armádnu techniku v uliciach.

V centre Moskvy v okolí vládnych budov podľa spravodajcu Českej televízie (ČT) v Rusku Karola Rožánka však dnes ráno žiadnych obrnencov vidieť neboli, "iba viac policajtov s dlhými zbraňami a helmami". "Nepripadá mi, že by v Moskve bolo niečo navyše oproti normálnym dňom," opísal Rožánek v rannej spravodajskej relácii ČT.

Hromadné podujatia rušia

"Hromadné akcie v meste boli zrušené, verejné služby fungujú naplno a pohyb po meste je bez komplikácií. Vďaka všetkým Moskvanom a návštevníkom mesta za ich pochopenie a pokojný prístup, "uviedol podľa TASS Sobjanin.

Konvoj na diaľnici

Prísnejšie opatrenia prijala tiež Lipecká oblasť, ktorej centrum sa nachádza zhruba 470 kilometrov južne od Moskvy. Obyvateľom regiónu úrady odporučili, aby sa zdržali ciest na juh, najmä do Voronežskej oblasti. Tamojšia regionálna vláda zase občanov vyzvala, aby sa vyhli diaľnici M4, ktorá vedie do Moskvy. Pohybuje sa po nej totiž vojenský konvoj.

Útok na jeho mužov

Prigožin svoju výzvu na odstránenie vedenia armády zdôvodnil tým, že ruská armáda zaútočila na jeho muža a mnoho ich zabila. Avšak video, ktoré údajne ukazuje následky útoku ruskej armády na wagnerovcov, je podľa ruského nezávislého portálu Meduza s najväčšou pravdepodobnosťou zinscenované.

Nie je na ňom vidieť žiadny kráter ani ďalšie typické prvky, ktoré by ukazovali na explóziu rakety. Ľudia, ktorých je na zázname počuť, navyše prakticky okamžite dospejú k záveru, že za útokom nemohla byť ukrajinská armáda, ale tá ruská. Na záberoch tiež nie je vidieť veľké množstvo zabitých, o ktorom sa spomínal Prigožin.

Viac o téme: RuskoProtiteroristické opatreniaWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu