Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Násilie v Predjordánsku by sa mohlo vymknúť spod kontroly

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk varoval, že eskalujúce násilie na okupovanom západnom brehu Jordánu by sa mohlo "vymknúť spod kontroly". Násilnosti medzi Izraelom a Palestínčanmi sa totiž v posledných týždňoch zintenzívnili a len v priebehu tohto týždňa pri nich zahynulo 18 ľudí, informovala v piatok agentúra AFP.

 "Najnovšie zabíjanie a násilnosti spolu so štvavou rétorikou vedú len k tomu, že Izraelčania a Palestínčania sa rútia do čoraz väčšej katastrofy," zdôraznil Türk.

Mŕtvych je už viac ako 200

Napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi eskaluje už vlani, pripomína AFP. Izraelská armáda v posledných mesiacoch takmer každý deň podniká operácie na západnom brehu Jordánu, ktorými reaguje na útoky palestínskych militantov. Od začiatku tohto roka zahynulo pri útokoch a násilnostiach súvisiacich s izraelsko-palestínskym konfliktom už viac ako 200 osôb, pričom väčšina z nich sú Palestínčania.

Podľa komisára OSN má toto rapídne zhoršovanie situácie "hrozné dôsledky pre Palestínčanov aj Izraelčanov" a vyzval na okamžité ukončenie násilností. Türk dodal, že medzinárodné právo zaväzuje Izrael k tomu, aby pri operáciách v okupovanom Predjordánsku zaistil dodržiavanie ľudských práv, bezpečnosť obyvateľstva a verejný poriadok a vyhol sa používaniu smrtiacej sily.

 Zdôraznil tiež, že "každé súvisiace úmrtie musí byť dôkladne prešetrené". Na zastavenie aktuálnej špirály násilia je podľa neho potrebná politická vôľa všetkých zúčastnených strán: Izraela, Palestínčanov aj medzinárodného spoločenstva.

Viac o téme: NásilieIzraelPalestínaPredjordánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu