Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pasažieri ponorky zomreli bezbolestnou smrťou: Katastrofické DETAILY, čo by sa dialo, keby im došiel kyslík

Pasažieri ponorky zomreli bezbolestnou smrťou. Zobraziť galériu (5)
Pasažieri ponorky zomreli bezbolestnou smrťou. (Zdroj: profimedia.sk, SITA/AP)

BOSTON - Pátranie po ponorke Titan trvalo takmer týždeň. Po nájdení poľa trosiek je dnes už jasné, že pasažieri zomreli v dôsledku implózie. Podľa expertky z námorníctva išlo o bezbolestnú smrť. Iné by to však bolo v prípade, že im dôjde kyslík. Panovali obavy, že sa udeje práve to a v tom prípade by zomieranie bolo dlhé a bolestivé.

Pasažieri ponorky „Titan“ si podľa expertov implóziu svojho plavidla neuvedomovali. Tlak na ponorku bol v takej veľkej hĺbke obrovský - k implózii došlo za zlomok milisekúnd.

Vyhliadková plavba po Dubaji (Zdroj: Dromedar / Pavol Urbánek)

Televízna stanica CNN v piatok citovala bývalú námornú dôstojníčku Aileen Martyovú, profesorku medicíny katastrof. Ľudský mozog nedokáže tak rýchlo pochopiť situáciu. „Celá vec sa zrútila skôr, ako si ľudia vo vnútri vôbec uvedomili, že je tu problém,“ zdôraznila Martyová.

@sincerelybootz For educational purposes: Submarine implosion depiction #titanic #titanicexpedition #ocean #submarine #implosion ♬ original sound - Bootz

Pri implózii sa objekt náhle zrúti, ak je vonkajší tlak väčší ako vnútorný tlak. Je v obrátenom pomere síl k výbuchu. Aj ten najmenší konštrukčný defekt môže spustiť takúto katastrofu vo veľkej hĺbke.

Pasažieri Titanu zomreli spôsobom, o ktorom ani nevedeli, že zomrú, vysvetlila Martyová. "Nakoniec, vzhľadom na mnoho spôsobov, ako môžeme zomrieť, je to bezbolestné."

Táto koláž fotografií zobrazuje zľava Shahzada Dawooda, Sulemana Dawooda, Paula-Henriho Nargeoleta, Stocktona Rusha a Hamisha Hardinga
Zobraziť galériu (5)
Táto koláž fotografií zobrazuje zľava Shahzada Dawooda, Sulemana Dawooda, Paula-Henriho Nargeoleta, Stocktona Rusha a Hamisha Hardinga  (Zdroj: SITA/AP Photo/File)

Udusenie je dlhý proces umierania

Dlho sa uvažovalo o tom, či pasažierom v ponorke Titan nedôjde kyslík. Pre piatich mužov by to bolo hrozné. „Sú krajšie spôsoby úmrtia,“ hovorí podľa ntv.de pľúcny špecialista Rainer Schädlich. "Proces trvá dlho, pretože kyslík sa pomaly spotrebúva a ďalší CO2 sa vytvára dýchaním."

Vzduch zvyčajne obsahuje asi 21 objemových percent kyslíka (O2). Ak sa zvyšuje podiel oxidu uhličitého, klesá podiel O2. „Ak obsah kyslíka klesne pod 15 objemových percent, fyzická a psychická výkonnosť sa stále viac znižuje,“ hovorí Schädlich, ktorý je špecialistom v odbore interné lekárstvo, pľúcne a prieduškové lekárstvo, alergológia a medicína životného prostredia v nemeckom Straelene.

Hoci ponorky majú filtre oxidu uhličitého na zachytávanie plynu, vysvetľuje profesor Stefan Kluge, riaditeľ kliniky intenzívnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Hamburg-Eppendorf, ale "ak je kapacita filtra oxidu uhličitého vyčerpaná, potom sa množstvo oxidu uhličitého zvyšuje."

Pasažieri ponorky zomreli bezbolestnou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Žiadna ľahká smrť

S narastajúcim nedostatkom kyslíka sa objavujú bolesti hlavy, nevoľnosť, vracanie, únava, ale aj dýchavičnosť, zmätenosť, závraty a ospalosť až apatia. "Príznaky, ktoré sa vyskytujú pri nedostatku kyslíka, najmä dýchavičnosť, môžu byť veľmi nepríjemné. V tomto smere by som nehovoril o ľahkej smrti."

Ako rýchlo sa spotrebuje kyslík, veľmi závisí od dýchania a aktivity ľudí na palube, hovorí hamburský lekár intenzívnej starostlivosti. Ak robíte čo najmenej alebo spíte, spotreba je oveľa nižšia ako pri hektickej činnosti alebo panike. S ponorením sa je tu aj fakt, že hlboko dole môže byť veľmi chladno. V hlbokom mori je teplota vody medzi mínus 1 a 4 stupňami. Ak by bola vo vnútri Titanu aj zima, ľudia na palube mohli mať zvýšenú spotrebu kyslíka v dôsledku svalovej triašky.

Pasažieri ponorky zomreli bezbolestnou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Action Aviation via AP)

Nenapraviteľné škody

Orgánom, ktorý je pri nedostatku kyslíka najrýchlejšie poškodený, je podľa Klugeho mozog. Aj keď by záchrana prebehla v bezvedomí, hrozí nezvratné poškodenie mozgu. "Včasné podanie kyslíka môže v individuálnych prípadoch zabrániť vážnym škodám."

Kyslík je životne dôležitý pre produkciu energie v bunkách, takzvané bunkové dýchanie, ako vysvetľuje Schädlich. "Bez dostatočného prísunu kyslíka sú bunky poškodené."

Pasažieri ponorky zomreli bezbolestnou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Z historického hľadiska Schäddlich nevidel veľa dôvodov na nádej pre mužov v Titane: „V histórii potopených ponoriek viac mužov zomrelo, ako prežilo,“ povedal. Ich smrteľné bolesti majú rôzne fázy: "Na začiatku sa stále hekticky snažia vyriešiť mechanické problémy. Potom nasleduje pokojnejšia fáza napätého ticha a reflexie." Vtedy by prišli prvé príznaky, neskôr bezvedomie a smrť.

Viac o téme: KatastrofaSmrťKyslíkPonorkaTitanImplózia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu