Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pápež po operácii stále pociťuje účinky anestézie a má problémy s dýchaním

(Zdroj: SITA/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP)

VATIKÁN - Pápež František vo štvrtok uviedol, že stále pociťuje účinky anestézie z operácie brušnej prietrže, ktorú absolvoval pred dvoma týždňami, a trápi ho i dýchavičnosť. TASR správu prevzala z agentúry AP.

František zdravotnými ťažkosťami zdôvodnil, prečo nepredniesol pripravený prejav k členom Združenia diel na podporu východných cirkví (ROACO), ktorých vo štvrtok prijal na audiencii. Prejav im rozdali v písomnej forme. "Stále som pod vplyvom anestézie... Moje dýchanie nie je dobré," citoval pápežove slová spravodajský web Vatican News. František (86) podstúpil 7. júna trojhodinovú operáciu brušnej prietrže v celkovej anestézii. Z nemocnice ho prepustili 16. júna. Jeho doktor Sergio Alfieri vtedy povedal, že pápež "sa má lepšie ako kedykoľvek predtým".

archívne video 

Na pápežovu omšu prišli veriaci z Bratislavy i Podunajskej nížiny (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Pápež sa sťažoval na pociťovanie účinkov anestézie aj istý čas po operácii v lete 2021, pri ktorej mu odstránili časť hrubého čreva, pripomína AP. Alfieri, ktorý pápeža operoval v rokoch 2021 i 2023, zdôraznil, že ani v jednom prípade nedošlo k nežiadúcim reakciám na anestéziu. Uznal však, že "nikto nemá rád" operácie.

Pápež sa venuje aj dýchacím cvičeniam

V posledných dvoch rokoch sa pápežovmu zdraviu venuje značná pozornosť, pre chronické bolesti kolena musí často používať invalidný vozík alebo si pri chôdzi pomáhať paličkou. V mladosti mu odstránili časť pľúc pre infekciu dýchacích ciest, a preto často rozpráva šeptom. Pápež sa v rámci rehabilitácie po nedávnej operácii venuje aj dýchacím cvičeniam. Doktori ho požiadali, aby si oddýchol a nabral silu pred plánovanými cestami do Portugalska a Mongolska, ktoré má absolvovať v auguste. Napriek tomu však v uplynulých dňoch prijal na audiencii brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu a prezidenta Kuby Miguela Díaza-Canela.

Viac o téme: OperáciaZdravotné problémyPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu