Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kapitán ponorky pred jej zmiznutím prehovoril: Pasažieri zomrú skôr na chlad ako na nedostatok kyslíka

Francúzsky hlbokomorský prieskumník Paul-Henri Nargeolet (77) je veteránom ponorov k Titanicu. Zobraziť galériu (2)
Francúzsky hlbokomorský prieskumník Paul-Henri Nargeolet (77) je veteránom ponorov k Titanicu. (Zdroj: YouTube/roelofjan1986)

BOSTON - Pre piatich ľudí nezvestných pri ponore k Titanicu je pravdepodobné, že akákoľvek pomoc príde príliš neskoro. Teoreticky im mal dôjsť kyslík niekedy v týchto chvíľach, o 13:08 hodine. Bývalý kapitán ponorky však uviedol, že skutočným nepriateľom v týchto oceánskych hlbinách je zima. Zomriete skôr, ako sa spamätáte.

Francúzsky hlbokomorský prieskumník Paul-Henri Nargeolet (77) je skutočným veteránom ponorov k Titanicu. Pri 37 ponoroch od roku 1987 nazbieral z morského dna viac ako 5000 predmetov z Titanicu. S najväčšou pravdepodobnosťou ponor, ktorý sa začal v nedeľu, bude jeho posledným.

Neviete kam na výlet? Na Dunaji otvorili plavebnú sezónu! Užite si relax, kultúru aj skvelé jedlo (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Krátko po tom, čo sa ponorka Titan potopila v severozápadnom Atlantiku, sa stratil kontakt s plávajúcim veliteľským centrom. Ponorné plavidlo, na ktorom sa nachádza aj Nargeolet so štyrmi spolucestujúcimi, je odvtedy nezvestné. Na vode aj vo vzduchu prebieha veľké pátranie. Počas týchto chvíľ je kyslík na palube už pravdepodobne vyčerpaný.

Ale v prípade nehody je pravdepodobnejšie, že potápači zomrú na chlad v hĺbkach oceánu ako na nedostatok kyslíka. To uviedol Nargeolet vo videu, ktoré sa práve objavilo na internete. Nie je jasné, kedy bol záznam natočený.

Si mŕtvy skôr, ako si to stihol uvedomiť

Na dne oceánu môžete prežiť štyri alebo päť dní, hovorí Nargeolet na videu. "Ale to ti veľmi nepomôže, pretože ti nikto nemôže pomôcť." Kyslík, jedlo a voda by nám vystačili asi na päť dní, ale: "Dobre vieme, že pre teplotu zomrieme ešte predtým."

Kapitán ponorky pred jej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Action Aviation via AP)

Skutočným problémom v tejto hĺbke je teplota. Tá je tesne nad bodom mrazu. Nargeolet: „Keď sedíte v ponorke a nič nebeží, všetko je studené, vrátane jedla. Po chvíli zomrieš na zimu." To nie je zlý spôsob, ako zomrieť, hovorí výskumník a smeje sa. „Lebo zaspíš a nemusíš trpieť. Nikdy však neuvažujeme o tom, že by sa to mohlo stať. To nám nepríde ani na um."

Pravdepodobne posledné zábery ponorky na internete

V roku 2019 Nargeolet vyjadril podobne. Ak sa vyskytnú problémy s ponorom, sotva dôjde k záchrane. "Ak sa stane niečo zlé, nezáleží na tom, či ste v hĺbke 11 metrov alebo 11 kilometrov," povedal Francúz pre Irish Examiner. "Ak ste vo veľmi hlbokej vode, ste mŕtvy skôr, ako si uvedomíte, že sa niečo deje, takže to jednoducho nie je problém."

Viac o téme: ZimaPonorkaStratenáTitanicTitanPaul-Henri Nargeolet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu