Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kosovo ruší zákaz vstupu srbských vozidiel a tovaru na svoje územie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Marjan Vucetic)

BELEHRAD/PRIŠTINA - Kosovské úrady zrušili opatrenia na hraniciach so Srbskom, ktoré znemožňovali vstup vozidiel a tovaru z tejto susednej krajiny. TASR o tom informuje na základe agentúry DPA, ktorá sa odvolala na piatkové správy srbskej štátnej televízie RTS.

Osobné a nákladné vozidlá zo Srbska budú musieť absolvovať hraničné kontroly. Vstup na územie Kosova im však bude umožnený. Kosovská vláda nariadila zatvorenie hraníc pre srbské nákladné autá v stredu po tom, ako Srbsko zatklo troch kosovských policajtov. Belehrad a Priština sa nezhodujú na mieste zatknutia týchto príslušníkov pohraničnej stráže a navzájom sa obviňujú z nezákonného prekročenia hraníc.

Policajti boli podľa kosovských úradov unesení z územia Kosova. Belehrad tvrdí, že nezákonne vstúpili na územie Srbska. Medzinárodná mierová misia KFOR v piatok v Prištine uviedla, že po vyšetrovaní incidentu nie je možné určiť, či boli policajti zadržaní na kosovskom alebo srbskom území. Obe strany však upozornila, že činnosť svojich bezpečnostných zložiek v okolí hraníc musia zosúladiť s KFOR. To v prípade zadržania policajtov nenastalo. Mierová misia KFOR vedená NATO zabezpečuje dodržiavanie mieru na území Kosova od roku 1999, pripomína DPA.

Viac o téme: ZákazTovarKosovoSrbské vozidlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu