Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Indii a Pakistane pred cyklónom evakuovali takmer 150-tisíc ľudí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Ajit Solanki)

NAÍ DILLÍ - Úrady nariadili evakuáciu takmer 150.000 ľudí v pohraničnej oblasti medzi Indiou a Pakistanom, ktorú má vo štvrtok zasiahnuť cyklóna Biparjoy. TASR správu prevzala z agentúr AFP a EFE.

Cyklón vo štvrtok smeroval z Arabského mora ku štátu Gudžarát na západe Indie, rýchlosť vetra dosahovala v nárazoch až 180 kilometrov za hodinu. Pevninu by mal zasiahnuť medzi 16.00 h a 20.00 h miestneho času (13.00 h až 17.00 h SELČ), píše EFE s odvolaním sa na Indický meteorologický úrad (IMD). Vláda štátu Gudžarát v noci na štvrtok na sociálnej sieti oznámila, že svoje domovy opustilo viac než 74.000 obyvateľov. Úrady v pakistanskej provincii Sindh potvrdili evakuáciu viac než 72.000 osôb.

V Indii a Pakistane
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ajit Solanki)

Južnú časť tejto provincie vlani od júna do októbra postihli záplavy a vyžiadali si viac ako 1700 mŕtvych. Cyklóny pravidelne ohrozujú pobrežie v severnej časti Indického oceána, kde žijú desiatky milióny ľudí. Experti upozorňujú, že pre otepľovanie atmosféry v rámci klimatickej zmeny sa stávajú čoraz silnejšie.

Viac o téme: CyklónEvakuáciaIndiaPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu