Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Inštitúcie Európskej únie sa dohodli na digitalizácii schengenského vízového postupu

(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) privítala v stredu politickú dohodu uzavretú medzi vyjednávačmi Európskeho parlamentu a členskými štátmi (Rada EÚ), ktorá umožňuje digitalizáciu schengenského vízového postupu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Podľa EK ide o kľúčový výsledok stratégie o Schengene, ktorú predložila v júni 2021. V súčasnosti vízové postupy pre vstup do schengenského priestoru vo veľkej miere závisia od papierovania. To zvyšuje náklady pre cestujúcich aj členské štáty. Postupy sa v jednotlivých členských štátoch líšia a len veľmi málo z nich má čiastočne digitalizované postupy. Okrem toho víza v podobe fyzických nálepiek sú náchylnejšie na falšovanie a krádeže.

Jednotná platforma Európskej únie

Výhodou digitalizácia vízovej nálepky a žiadostí o víza bude najmä jednotná platforma EÚ na podávanie žiadosti vrátane rovnakého vízového poplatku bez ohľadu na krajinu schengenského priestoru, ktorú chcú navštíviť. Platforma EÚ na podávanie žiadosti o víza online poskytne aktuálne informácie o schengenských krátkodobých vízach, aj informácie o požiadavkách a postupoch. Automaticky určí, ktorá krajina schengenského priestoru je zodpovedná za preskúmanie žiadosti, ak plánovaná návšteva zahŕňa viacero štátov a žiadateľom poskytne odpovede na ich otázky užívateľsky prívetivým spôsobom.

Platiť bude aj pre dlhodobé víza

Náhrada doterajšej schengenskej vízovej nálepky digitálnym schengenským vízom (šifrovaný 2D čiarový kód) bude platiť aj pre dlhodobé víza. Vydávať ju budú aj krajiny EÚ, ktoré ešte plne neuplatňujú schengenské pravidlá (Bulharsko, Cyprus a Rumunsko). Nové nariadenie musí ešte musia formálne schváliť poslanci Európskeho parlamentu a ministri členských krajín (Rada EÚ).

Viac o téme: DigitalizáciaInštitúcieEurópska úniaSchengenský vízový postup
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu