Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zotavovanie pápeža po operácii prebieha i naďalej bez komplikácií

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

VATIKÁN - Zotavovanie pápeža Františka prebieha po minulotýždňovej operácii hernie bez komplikácií. Noc na utorok prebehla pokojne a pápežove výsledky krvných testov boli tiež v norme, informoval Vatikán. Informuje agentúra DPA.

Hovorca Svätej Stolice Matteo Bruni vyhlásil, že František pokračuje s fyzioterapeutickými cvičeniami na podporu dýchania. Dopoludnia pápež pracoval zo svojho súkromného bytu na 10. poschodí nemocnice, čítal a modlil sa v súkromnej kaplnke. Hlava katolíckej cirkvi ešte nemôže vstávať z postele a preto František v nedeľu po prvýkrát od začiatku svojho pontifikátu veriacim nepredniesol pravidelnú nedeľnú modlitbu Anjel Pána.

Trojhodinová operácia

V rímskej nemocnici Gemelli František v stredu podstúpil trojhodinovú operáciu hernie (tzv. pruhu), ktorá sa pápežovi vytvorila na jazve po operácii spred dvoch rokov, keď mu odstránili časť hrubého čreva. Lekári mu chirurgicky otvorili brušnú dutinu a pomocou protetického materiálu mu prietrž zacelili. Zákrok prebiehal v celkovej anestézii.

Všetky pápežove audiencie do 18. júna boli zrušené, aby sa mohol v pokoji zotaviť. Vatikán informoval, že František zostane v nemocnici "niekoľko dní".

V posledných dvoch rokoch sa pápežovmu zdraviu venuje značná pozornosť - v júli 2021 podstúpil operáciu hrubého čreva, pričom pre chronické bolesti kolena musí často používať invalidný vozík alebo si pri chôdzi pomáhať paličkou. V mladosti mu odstránili časť pľúc pre infekciu dýchacích ciest, a preto často rozpráva šeptom.

Viac o téme: OperáciaVatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu