Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šéfka Európskej komisie chce uzavrieť obchodnú dohodu s blokom Mercosur do konca roka

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (2)
Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: TASR/AP)

BRAZÍLIA - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová chce uzavrieť dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou a skupinou juhoamerických krajín Mercosur "do konca tohto roka". Šéfka EK to uviedla v pondelok po rozhovoroch s brazílskym prezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, informuje agentúra DPA.

"Obaja sme presvedčení, že teraz je ten čas uzavrieť dohodu EÚ s Mercosurom. Máme ambíciu, obaja, dosiahnuť to čo najskôr," povedala von der Leyenová. Do skupiny Mercosur patrí Brazília, Argentína, Paraguaj a Uruguaj.

archívne video Šefčovič o summite EÚ po návšteve členov Európskej komisie v Kyjeve

Šefčovič o summite EÚ po návšteve členov Európskej komisie v Kyjeve (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

EÚ od roku 1999 vyjednáva s Mercosurom o dohode, ktorá by vytvorila jednu z najväčších zón voľného obchodu na svete s vyše 780 miliónmi ľudí. EÚ v tom však bránia určité prekážky - žiada ochranu amazonského dažďového pralesa a zastavenie jeho odlesňovania za účelom chovania dobytka a poľnohospodárstva. Dohodu musia ešte ratifikovať všetky členské štáty.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (2)
Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová  (Zdroj: TASR/AP)

Dohoda je sporná aj v Južnej Amerike

Dohoda je sporná aj v Južnej Amerike, kde niektoré krajiny chcú chrániť svoje trhy a ďalšie sa zasa obávajú zmäkčenia pracovných a environmentálnych noriem. "Myslím si, že pre obe strany plynú z dohody obrovské výhody. Dohoda vytvorí správne podmienky pre prúdenie investícií," povedala von der Leynová na spoločnej tlačovej konferencii v hlavnom meste Brazília. 

Lula kritizoval najnovšie plány na doplnkovú deklaráciu k dohode. Podľa neho tento dodatok umožní zaviesť sankcie v prípade, že Brazília nesplní požiadavky Európskej únie. "Predpokladom medzi strategickými partnermi musí byť vzájomná dôvera, a nie nedôvera a sankcie," vyhlásil Lula.

Viac o téme: DohodaUrsula von der LeyenováMercosur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu