Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Je to oficiálne! Recep Tayyip Erdogan sa stal staronovým prezidentom Turecka

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (3)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: TASR/AP)

ISTANBUL - Víťazom druhého kola prezidentských volieb v Turecku sa stal úradujúci prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa agentúry AFP to v nedeľu večer oznámil predseda tureckého volebného úradu Ahmet Yener.

Erdogan dnes vyhlásil, že Turci mu zverili zodpovednosť za vládnutie krajiny na ďalších päť rokov. Jediným víťazom druhého kola prezidentských volieb je podľa neho Turecko. Prezident, ktorý prehovoril k svojim priaznivcom v Istanbule, ľuďom poďakoval za odovzdané hlasy a zdôraznil, že volebný stret s Kiliçdarogluom zvládol vďaka ich podpore.

"Ďakujem každému príslušníkovi nášho národa za to, že mi zverili zodpovednosť znovu vládnuť tejto krajine v najbližších piatich rokoch," cituje tureckú hlavu štátu agentúra AP.

K volebným urnám sa dostavilo zhruba 83 percent voličov

Porazený kandidát Kiliçdaroglu v ankarskom sídle svojej strany sľúbil, že bude pokračovať vo svojom boji a voľby označil za "najviac nespravodlivé ". Výsledky však podľa neho ukázali vôľu ľudu zmeniť autoritársku vládu. Vyjadril tiež smútok nad tým, aké ťažkosti údajne Turecko čaká. Dnešných volieb sa mohlo zúčastniť 61 miliónov oprávnených voličov. Nakoniec sa k volebným urnám dostavilo zhruba 83 percent. V prvom kole bola volebná účasť na 87 percentách. Pred dvoma týždňami ale Turci volili tiež parlament, ktorý ovládla Erdoganova koalícia.

Je to oficiálne! Recep
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

Ak Erdogan svoju funkciu skutočne obháji, môže viesť krajinu s 85 miliónmi obyvateľov ďalších päť rokov. Na jej čele už stojí dvadsať rokov - najskôr ako premiér, potom ako prezident - a jeho vláda je podľa pozorovateľov čoraz autoritatívnejšia a vyznačuje sa tiež asertívnou zahraničnou politikou a neortodoxnou hospodárskou politikou.

Kiliçdaroglu, prezývaný turecký Gándhí, síce po nečakane výraznej porážke z prvého kola pritvrdil tón v kampani, ale aj mnohí jeho voliči uznávajú, že šanca mu uberá tiež nedostatok charizmy. Radikálnejší sa po prvom kole volieb opozičný líder snažil byť v migračnej politike, keď sľúbil vrátiť domov milióny migrantov, najmä sýrskych, čo mu mnohí vyčítali.

Je to oficiálne! Recep
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel)

Medzi prvými mu zablahoželal Vladimir Putin

"Volebné víťazstvo bolo prirodzeným výsledkom vašej obetavej práce ako hlavy Tureckej republiky, jasným dôkazom podpory tureckého ľudu vášmu úsiliu o posilnenie štátnej suverenity a vykonávanie nezávislej zahraničnej politiky," uviedol šéf Kremľa v gratulácii tureckému náprotivku.

Putin pri tej príležitosti zdôraznil dôležitosť spoločných projektov, napríklad novej jadrovej elektrárne v Akkuyu, ktorú dokončuje ruský Rosatom.Maďarský premiér Orbán rovnako na twitteri Erdoganovi zablahoželal k "nespornému víťazstvu". Gratulácie zaslal napríklad aj francúzsky prezident Macron, katarský emír Tamim bin Hamad Sání či egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

Viac o téme: VoľbyTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu