Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zabavili jej mobilný telefón! Nahnevaná žiačka zrejme spôsobila požiar internátu v Guyane

Pozostatky po požiari internátu v Guyane Zobraziť galériu (2)
Pozostatky po požiari internátu v Guyane (Zdroj: TASR/Guyana's Department of Public Information via AP Photo)

GEORGETOWN - Požiar v dievčenskom internáte v Guyane, pri ktorom zahynulo 19 detí a mladistvých, založila jedna zo školáčok nahnevaná kvôli tomu, že jej zabavili mobilný telefón. Podľa agentúry Reuters to v utorok uviedla polícia.

"Školáčka je podozrivá z toho, že založila zničujúci požiar, pretože jej pracovníčky internátu a učiteľky zabavili mobil," uviedla podľa agentúry Reuters polícia vo vyhlásení. Podľa zdroja agentúry AFP adolescentka zapálila záves v kúpeľni, ktorý predtým postriekala prostriedkom na hubenie hmyzu. 

Archívne video: Praktická ukážka hasenia požiaru v osade Kyslinky

Praktická ukážka hasenia požiaru v osade Kyslinky (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Požiar zachvátil drevenú budovu v baníckom meste Mahdia v strednej časti juhoamerickej Guyany v nedeľu okolo 23. hodiny miestneho času (5.00 h v pondelok SELČ), keď ostatné dievčatá spali. Väčšina z obetí zahynula na mieste, päť po prevoze do nemocnice. Najmladšou obeťou bol päťročný chlapec, ostatné boli dievčatá, väčšinou z radov pôvodného obyvateľstva. Ministerka školstva Priya Manickchandová oznámila, že preživším a ich rodinám sa dostáva zdravotnej a psychiatrickej starostlivosti.

Pozostatky po požiari internátu v Guyane
Zobraziť galériu (2)
Pozostatky po požiari internátu v Guyane  (Zdroj: TASR/Guyana's Department of Public Information via AP Photo)

Správy o chýbajúcom modernom požiarnom systéme a absencii požiarneho školenia sa podľa Manickchandovej prešetrujú. Podľa informácií agentúry k tragédii prispela tiež skutočnosť, že správkyňa internátu spanikárila a nemohla nájsť kľúč k vchodovým dverám, ktoré sa napokon podarilo až vyraziť. Na oknách budovy boli mreže.

Guyana patrí medzi chudobnejšie juhoamerické krajiny, hoci má najväčšie množstvo zásob ropy na obyvateľa na svete, uviedla AFP. Tamojšia vláda dúfa, že práve vďaka ťažbe ropy sa podarí zvýšiť ekonomickú úroveň krajiny.

Viac o téme: Mobilný telefónPožiarObeteŽiačkaInternátGuyana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu