Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Maďarský súd rozhodol o vydaní brazílskeho priekupníka drog

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Maďarský Odvolací súd hlavného mesta súhlasil s vydaním brazílskeho drogového dílera Sérgia Roberta de Carvalha, ktorý bol zatknutý v Maďarsku. Podľa internetového vydania denníka Népszava to oznámila v piatok Generálna odvolacia prokuratúra hlavného mesta (FFF).

O extradičnom zatknutí muža prezývaného "brazílsky Pablo Escobar" a o existencii podmienok na vydanie rozhodol v marci Súd hlavného mesta, čo potvrdil v druhostupňovom konaní Odvolací súd hlavného mesta 15. mája. Rozhodnutie je podľa vyhlásenia FFF právoplatné. O vydanie muža považovaného za jedného z najhľadanejších drogových dílerov sveta požiadali okrem Brazílie aj Belgicko a Spojené štáty. O tom, ktorej krajine ho vydajú, rozhodne ministerka spravodlivosti Judit Vargová.

Maďarský súd rozhodol o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Maďarská polícia vlani 22. júna potvrdila, že v rámci medzinárodnej spolupráce vypátrala a zadržala 54-ročného nebezpečného ozbrojeného zločinca, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač. Príslušníci jednotky Protiteroristického centra (TEK) ho zadržali na terase jedného budapeštianskeho pohostinstva.Carvalho bol podľa brazílskej polície na úteku vyše roka. Zatknúť sa ho podarilo v spolu práci s Interpolom a maďarskou políciou.

Sieť kriminálnikov je obvinená z prepašovania najmenej 45 ton kokaínu do Európy

Brazílska federálna polícia označila Roberta de Carvalhoa za "jedného z najväčších medzinárodných priekupníkov (drog) súčasnosti", uviedla pred rokom agentúra AFP. Zločineckej organizácii, ktorej de Carvalho údajne šéfoval, polícia zhabala obnos peňazí vo výške viac ako 500 miliónov brazílskych realov (približne 92 miliónov eur). Táto sieť kriminálnikov je obvinená z prepašovania najmenej 45 ton kokaínu do Európy cez Brazíliu a tiež z prania špinavých peňazí.

Carvalho je podľa lokálnych juhoamerických médií bývalým policajtom, ktorý dlhodobo žil v Európe pod falošnou identitou. Zadržali ho už predtým v Španielsku, avšak po tom, čo bol prepustený na kauciu, v roku 2020 zinscenoval svoju vlastnú smrť na ochorenie COVID-19. Následne ho už nedokázali vystopovať, informovala vlani televízna stanica TV Globo.

Viac o téme: DrogySúd MaďarskoBrazílsky priekupník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu