Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Učiteľ dal žiakovi zlú známku: Ten ho brutálne zavraždil! Desivé detaily útoku, súd chlapcovi zvýšil trest na 14 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Za vraždu sedemdesiatštyriročného učiteľa stredného odborného učilišťa v pražskej Michli z minulého marca dnes Vrchný súd v Prahe zvýšil Jaroslavovi Řehákovi trest o dva roky na 14 rokov väzenia. Potvrdil mu aj ambulantné liečenie. Dnešné rozhodnutie je právoplatné. Mladík, ktorý bol v čase činu študentom učiteľa, sa k činu priznal, tvrdí, že ho pedagóg šikanoval.

Odvolací súd dnes vyhovel odvolaniu prokurátora, ktorý požadoval pre Reháka prísnejší trest. "Dospeli sme k záveru, že trest, ktorý bol obžalovanému uložený, je s ohľadom na spôsob spáchania trestného činu, spôsob plánovania trestného činu aj na motív činu neprimerane mierny," konštatoval predseda odvolacieho senátu Jiří Lněnička. Mladík učiteľa podľa rozsudku zavraždil vlani 31. marca v budove školy na Ohradnej ulici. Pedagóg ho o deň predtým oznámkoval nedostatočnou v predmete oznamovacia technika. U Řeháka kvôli zlej známke a kvôli dlhodobo zlému vzťahu medzi ním a učiteľom podľa obžaloby vygradoval pocit krivdy a frustrácie.

Obžaloba tvrdí, že Řehák chcel učiteľa najprv upáliť, následne sa ale rozhodol, že ho usmrtí hneď. V škole sa schoval na toaletách a čakal, kým učiteľ vojde do svojho kabinetu. Tam ho mladík napadol 60 centimetrov dlhou mačetou, zasadil mu niekoľko rán do hlavy, krku a chrbta. Lekári už napadnutému nemohli pomôcť. Žalobca v odvolaní upozornil, že k brutálnemu útoku viedla iba malicherná príčina, mužovi podľa neho mladík nedal šancu na prežitie. Podotkol tiež, že ľútosť, ktorú mladík na hlavnom pojednávaní prejavil, nie je úprimná - po prečítaní výpovede jedného zo svedkov sa podľa neho smial. "Obžalovaný skôr ľutuje seba a svoju rodinu ako poškodeného a jeho rodinu," uviedol žalobca.

Mladíkov obhajca žiadal odsúdenie za zabitie, čo je usmrtenie v silnom rozrušení zo strachu, úľaku, zmätku alebo iného ospravedlniteľného hnutia mysle, alebo v dôsledku predchádzajúceho zavrhnutiahodného konania poškodeného. To ale podľa odvolacieho senátu nebolo namieste. To, že učiteľ žiaka vyskúšal a oznámkoval ho nedostatočne, nemôže byť považované za zavrhnutiahodné konanie, uviedol sudca. Řehák musí podľa rozsudku tiež uhradiť nemajetkovú ujmu rodine pedagóga. Oproti pôvodnému rozhodnutiu dnes odvolací senát čiastky znížil, manželke a dcéram učiteľa musí mladík uhradiť po milióne korún.

Viac o téme: ČeskoVraždaMačetaútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu