Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Europoslanci podporili znižovanie emisií metánu v energetickom sektore

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay/Karl Egger)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Európsky parlament v utorok prijal pozíciu k novému zákonu EÚ na zníženie emisií metánu v odvetví energetiky so zámerom dosiahnuť ciele EÚ v oblasti klímy a zlepšiť kvalitu ovzdušia.

Ide o prvý právny predpis EÚ zameraný na zníženie emisií metánu a vzťahuje sa na priame emisie metánu z ropného, fosílneho a uhoľného priemyslu a z biometánu po jeho vstrekovaní do plynárenskej siete. Poslanci chcú, aby sa nové pravidlá týkali aj petrochemického sektora.

archívne video
Smer odpovedá na aktuálne politické otázky po zasadnutí vedenia strany

Smer odpovedá na aktuálne politické otázky po zasadnutí vedenia strany (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Parlament vyzval Európsku komisiu, aby do konca roka 2025 navrhla záväzný cieľ zníženia emisií metánu v EÚ do roku 2030 pre všetky príslušné odvetvia. Členské štáty by si mali stanoviť národné ciele znižovania emisií ako súčasť svojich integrovaných národných plánov v oblasti energetiky a klímy. Prevádzkovatelia musia vnútroštátnym orgánom predložiť plán na odhalenie a opravy úniku metánu šesť mesiacov odo dňa nadobudnutia účinnosti tohto nariadenia.

Častejšie zisťovanie únikov

Europoslanci požadujú častejšie zisťovanie únikov a prieskumy opráv v porovnaní s tým, čo navrhuje eurokomisia. Chcú tiež posilniť povinnosti, týkajúce sa opravy netesností. Prevádzkovatelia budú musieť opraviť alebo vymeniť všetky komponenty, o ktorých sa zistilo, že cez ne uniká metán ihneď po zistení netesnosti alebo najneskôr päť dní po zistení úniku.

Bezpečnosť pracovníkov v uhoľných baniach

Parlament podporil zákaz odplyňovania a spaľovania metánu z odvodňovacích staníc do roku 2025 a z ventilačných šácht do roku 2027, čo prispeje k bezpečnosti pracovníkov v uhoľných baniach. Zároveň vyzval krajiny EÚ vypracovať plány pre opustené uhoľné bane a neaktívne ropné a fosílne plynové vrty.

Keďže dovoz predstavuje viac ako 80 % ropy a plynu spotrebovaných v EÚ, europoslanci chcú, aby od roku 2026 dovozcovia uhlia, ropy a plynu boli povinní preukázať, že dovážaná fosílna energia spĺňa požiadavky nariadenia. Pozíciu EP pred vyjednávaniami s členskými štátmi o konečnom znení zákona odobrilo 499 poslancov, 73 bolo proti a 55 sa zdržalo hlasovania.

Viac o téme: EmisieEnergetikaMetánKlímaZníženieEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu