Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ovocie, zelenina a mlieko do škôl! Europoslanci žiadajú viac financií pre tento program

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok prijatom uznesení vyzvali na poskytnutie viac financií a zjednodušenie školského programu EÚ pre ovocie, zeleninu, mlieko a mliečne výrobky.

Po pondelňajšej plenárnej rozprave europoslanci v utorok prijali uznesenie o vykonávaní školského programu pre ovocie, zeleninu, mlieko a mliečne výrobky 534 hlasmi za, 57 proti a 23 sa zdržalo hlasovania.

VIDEO Ján Horecký sa vyjadruje k schválenému školskému zákonu

Ján Horecký sa vyjadruje k schválenému školskému zákonu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Napriek vysokému dopytu škôl v niektorých členských štátoch EÚ o účasť na programe, obmedzený rozpočet bránil tomu, aby sa program dostal k mnohým študentom. Vyzvali preto na zvýšenie rozpočtu programu, aby sa výrobky mohli distribuovať viacerým študentom častejšie a pravidelne. Medzi členskými štátmi EÚ sú veľké rozdiely pri vykonávaní programu, poslanci preto navrhujú prerozdeliť sumy, ktoré členské štáty nevyužili iným členským krajinám.

Vzdelávanie v oblasti zdravého stravovanie

Podľa návrhu EP by aspoň 10 percent finančných prostriedkov malo podporiť vzdelávanie v oblasti zdravých stravovacích návykov. Ovocie, zelenina a mliečne výrobky, ktoré sa majú distribuovať v školách EÚ, by mali byť čo najmenej spracované a bez pridaného cukru, tuku, soli alebo sladidiel, podľa možnosti vyrobené na miestnej úrovni. Poslanci žiadajú aj menej byrokracie pre školy, ktoré program využívajú a navrhujú preskúmať možnosť rozšírenia programu pre kandidátske krajiny.

Ovocie, zelenina a mlieko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Školský program EÚ funguje s rozpočtom 220 miliónov eur na školský rok. Od roku 2017 do roku 2022 však všetky členské krajiny vykázali pokles účasti na programe a ovocie, zelenina či mliečne výrobky sa dostali iba k 16 zo 76 miliónov študentov v EÚ.

Viac o téme: ZeleninaŠkolyOvocie PoslanciEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu