Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chrobáky, ktoré v Nemecku uzatvárajú školské dvory, žijú aj u nás: Dávajte si na ne pozor!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

STUTTGART – Malý, čierny a jedovatý chrobák – májka, ktorá vylieza na jar, môže pri použití väčšieho množstva jedu spôsobiť aj smrť. Obec v Šlezvicko-Holštajnsku pre jej výskyt preventívne uzavrela koncom apríla časti školského dvora.

Podľa ministerstva životného prostredia v Bádensku-Württembersku zatiaľ nie sú pre chrobáky uzavreté žiadne verejné priestranstvá, píše Bild. Podľa nemeckého Zväzu ochrany prírody žije na juhozápade asi 15 druhov čeľade májkovitých – mnohé z nich pozdĺž veľkých riek, akými sú Rýn, Neckar a Dunaj. Májka fialová a májka obyčajná sa vyskytuje aj na celom území Slovenska. Tmavý chrobák s nádychom do modra či fialova, v prípade pocitu ohrozenia vypúšťa z kĺbov nožičiek žltkastú tekutinu – hemolymfu, ktorá obsahuje prudko jedovatý kantaridín.

Zdravotné poisťovne boli za prvý štvrťrok v strate 69 miliónov eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Alkaloid kantaridín môže spôsobiť kožné reakcie vo forme pľuzgierov. Už pri dávkach 30 miligramov môže človeka aj zabiť. Podľa Aleša Bezděka z Entomologického ústavu Akadémie vied ČR však nie je potrebné panikáriť. „Zviera samozrejme čiastočne jedovaté je, ale žiadnu paniku by som z toho nerobil,“ uviedol pre Aktuálně.cz. „Aby sa človek májkou otrávil, tak by ich musel zjesť niekoľko.“ Dodal, že si prípad otravy človeka alebo domáceho zvieraťa nepamätá. Ak sa náhodou dostanete do kontaktu s chrobákom z čeľade májkovitých, German Wildlife Foundation odporúča dôkladne miesto umyť a schladiť. Ak ale dá, tohto chrobáka sa neodporúča dotýkať. Májka patrí na Slovensku medzi chránené živočíchy, spoločenská hodnota jedného jedinca je 90 eur.

Viac o téme: JedChrobákMeloe proscarabaeusMájka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu